Sayfalar

27 Mayıs 2010 Perşembe

Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.Hüseyin Yercan: Spor haftada 2-3 gün ve devamlı olmalı!

Sporun hareket sistemimize faydaları var mı?
Sporun hareket sistemine faydası büyüktür. Yaşa uygun şekilde düzenli spor yapılması kas kütlesinin korunmasına yardımcıdır. Kasların direncinin korunması bize pozitif olarak yansır. Daha az yoruluruz. Yürüme ve iş yapma kapasitemiz artar. Spor aynı zamanda vücudumuzdaki kemik kütlesinin korunmasına da yardımcıdır. Osteoporoz dediğimiz kemik erimesini engelleyen faktörlerin başında spor yapmak gelir. Ama başta söylediğimiz gibi hastalarımıza yaşa uygun sporların yapılmasını öğütlüyoruz. Örneğin 50 yaş üstü kişilerin yüksek tempoda koşmaları uygun değildir. Onun yerine yüksek tempoda yürüyüş veya jogging yanında, bisiklet, aerobik ve yüzme gibi sporların yapılması çok daha uygun olacaktır.

Sizce “haftada bir gün” yapılan örneğin futbol veya basketbol maçı gibi bir spor faydalı mı?
Haftada bir gün yapılan futbol veya basketbol gibi hobi amaçlı sporların zararlı olduğu söylenemez. Ama yaralı olduğundan da bahsetmek zordur. Hem kalp sağlığı hem de hareket sistemi için en uygunu sporun devamlı yapılmasıdır. Ayrıca spor yapılırken vücudun çok zorlanması tendon, kas ve kıkırdak problemlerini beraberinde getirebilir. Önemli olan fazla zorlanmadan haftada en az 3 kez ve en az bir saat spora zaman ayırabilmektir. Futbol ve basketbol gibi sporların sert ve vücut temasının fazla olduğu sporlar olduğunu unutmayalım. Seyrek yapılan bu gibi aktivitelerde yaralanma riskimiz hazır olmayan kişilerde oldukça fazladır.

Spor sırasında en çok ne türde sakatlıklar görüyorsunuz?
Yapılan spora göre değişir. Ama toplumumuzda futbol çok popüler olduğu için ondan örnek verebilirim. En sık yaralanmalar, özellikle sporcu iyi antreman yapmamışsa, tendon ve kas yaralanmaları şeklinde karşımıza çıkar. Özellikle ayak bileğindeki aşil tendonu ve dış yan bağ yaralanmalarıyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Bunun yanında Ön çapraz bağ yaralanmalarını ve meniskus yaralanmalarını da sıklıkla görmekteyiz. Kalça ekleminde ise kasık çekmeleri hatta gizli fıtıklar amatör futbolcularda görülen rahatsızlıklar arasındadır.

Bunlardan sakınmak için ne önerirsiniz?
Bunlardan kaçınmaları için mutlaka iyi antreman yapmaları gerekir. Antreman sadece kas yüklemesinden ibaret olmamalıdır. En az yüklemeler kadar, kasların gerilme egzersizlerine önem verilmelidir. Oyun öncesinde sporcular iyi ısınmadan hemen oyuna girmek istiyorlar. Bu da sakatlıkları arttıran nedenlerin başında gelir. Maç öncesi iyi ısınma süresi ve gerilme egzersizlerinden sonra oyuna başlanmalıdır. Diğer önemli nokta ise sakatlığı tam iyileşmeden sporcunun oynama isteğidir. İyileşmeden tekrar sakatlanma olasılığı çok yüksektir. Böylelikle normalde 3 veya 4 haftada iyileşebilecek yaralanmalar, 6-8 haftada zor iyileşir duruma gelirler.

Spor sonrası görülen kas / adale ağrıları için pratik önerileriniz nelerdir?
Sporcunun kendisi için yapabileceği en iyi şey hemen oyunu bırakması ve yaralanma bölgesine buz tatbikine başlanmasıdır. Buz tatbiki, aralıklı olmalı be buzun temas süresi 20 dakikayı aşmamalıdır. Böylelikle yaralanma bölgesindeki iç kanama azalacak veya artmayacak ve ağrısı azalacaktır. Bunun yanında yaralanan bölgenin yukarı kaldırılarak dinlendirilmesi ve bandajlanması da uygulanabilir.

Spor sırasında ayakkabı seçimi önemli mi?
Spor sırasında ayakkabı seçimi çok önemlidir. Çünkü ayakkabı hemen rahat olup spor yapmaya konforlu bir şekilde izin vermeli hem de ayağı dış etkenlerden ve darbelerden korumalıdır. Uygun büyüklükte olmalıdır. Yoksa topuk ve ayak parmaklarında su toplamalar ve ciltte kızarıklıklar spor yapmayı olanaksız kılacaktır. Fazla büyük ve bol ayakkabıda da yüklenmeler sırasında ayak sürterek yer değiştirdiği için rahatsızlıklara yol açabilir. Özelliğe topuğa yapışan aşil tendonuna baskı yapan sert arkalı ayakkabılardan kaçınmak gerekir. Bunlar tendonda yaralanma ve iltihaplanmalara neden olabilir.

Son olarak bana çok sorulan özel bir soruyu size sormak istiyorum; eklemlerimizi “kütletmek” ileride rahatsızlık veya eklem harabiyetine yol açıyor mu?
Eklemlerimizi kütletmek kısa sürede rahatsızlığa yol açmaz. Ama devamlı yıllarca aynı hareketi yapmak demek, eklemi istemeden zorlamak anlamına gelir. Buda gereksiz ve sorun oluşturabilecek bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder