Sayfalar

29 Haziran 2010 Salı

Ağız ve Diş Sağlığımız: KORKUNUN DİŞE FAYDASI YOK!

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Yoğun bir çalışma ve emek sonrası gençlerimizin üniversite sınavları bitti ve yaz tatili başladı. Bizde iki haftadır ilanını vermemize rağmen yayınlayamadığımız ağız ve diş sağlığı konusunu bu hafta yayınlıyoruz. Ağız ve sağlığı genellikle yaşamı tehdit etmiyor gibi görünür ve bu yüzden çok fazla önemsenmez. Ama genel sağlık için çok önemlidir. Ağız ve dişlerdeki bir takım problemler sindirim sisteminden, insanın konuşmasına kadar birçok işlevi olumsuz etkiler. Hatta bazen ağız kokusu çiftlerin boşanmalarına varan toplumsal sorunlara bile yol açabilmekte. İşte bu nedenle ağız ve diş sağlığına çok önem vermeliyiz. Bu nedenle Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Ammar Hekimoğlu’nu ziyaret ettim ve hastane hakkında bilgi aldım. Yeni hastanenin şuan mevcut olan Merkez Efendi Devlet Hastanesi sınırlarında meteorolojinin önündeki alana yapılacağı müjdesini verdi. Hatta planını birlikte inceledik, açıkçası biraz küçük olması dışında ben çok beğendim. Değişik bir mimari ile plan yapılmış. Küçüklük konusunda ise ileriye dönük olarak yetmeyebilir izlenimi verdi, ama tabii ki şuan ki mevcut şartlara göre çok daha iyi olacak.
Hiç düşündünüz mü niye diş sorunlarımızı genellikle erteleriz?
Yanıtını ben vereyim: HEPİMİZ DİŞ HEKİMİNDEN KORKUYORUZ! Çünkü acı çekmek istemiyoruz. İkinci en büyük neden ise ulaşılabilirlik sorunlarıydı. Ben hekim olmama rağmen diş hekimlerine gitmeye çekinirdim. Eskiden diş poliklinikleri vardı, yoğunluktan temizlik sıkıntısı çekerdik, bir özensizlik vardı maalesef. Geçenlerde dolgu yaptırmak için Diş Hastanesine gittiğimde çok sevindim. Çünkü her hastaya ayrı açılan aletler, sıra sistemi tıkır tıkır işliyor ve işiniz en iyi şekilde gerçekleşiyor. Günümüzde artık bu sorunlar yavaş yavaş azalıyor. Geriye korku sorunu kalıyor. Onun için de bizlerin yapacağı bir şey yok artık ama çocuklarımıza bari bu korkuyu aktarmayalım. Bu nedenle de 3-5 yaşlarında şikayetleri olmasa da çocuklarımızı diş hekimleriyle tanıştırmalıyız. Önümüzdeki haftalarda çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile ilgili konularda da sizlere değerli bilgiler vereceğim.
Mevcut hastanemizde çok sayıda diş hekimi var ve ayrıca periodonti, endodonti, protez ve pedodonti konularında uzman diş hekimlerimizde var. Gelecek haftalarda hem bu uzmanlık alanlarıyla ilgili hem de hastalıkları hakkında yayınlarım olacak.
Ben maalesef görsel olarak iyi bir diş yapısına sahip değilim. Önce küçük yaşta tetrasiklin içtiğim için sararmış dişlerim. Ardından da iyi bir fırça eğitimi almadığımız için lise yıllarında diş bakımını çok iyi yapmadım. Bu nedenle çok sayıda çürük, dolgum filan var. Şimdi geriye dönüp baktığımda üzülüyorum, keşke bir daha başa sarabilsem de dişlerim daha sağlıklı olsa… İşte belki de bu nedenle kendi kızıma her akşam dişlerini fırçalamasını göstermeye çalışıyorum ve diş sağlığına çok önem veriyorum. Hiç olmazsa onlar ileride pişmanlık duymasınlar. Bu hafta genel ağız ve diş sağlığı hakkında bilgileri diş hekimlerimiz Asım Tokul ve Muammer Sürer’den öğrendik. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ben hekimlerimizden öğrendiğimi bir iki cümleyle özetlemek istiyorum: günde en az iki kez dişler fırçalanacak, arada diş ipi kullanılacak, macun florür içeren olacak, pahalı macun illaki çok iyi demek değil-doktora danışılacak, sert cisimlerle dişler kurcalanmayacak ve sağlığın olmazsa olmaz kuralı; aslında hasta olmadan kontrole gidilecek.
Sağlıkta Gündemi okuyun sağlıklı yaşayın.

Manisa Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi, Diş Hekimi Ammar HEKİMOĞLU: YENİ HASTANE BİNASI MÜJDESİ VERDİ

Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ve çalışma koşulları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu merkez yaklaşık 5 sene önce kurulmuş o zaman için bu kadar çalışanı yokmuş bugünlerde ise 46 hekimimiz var, idari personel, diğer yardımcı personel ve taşeron firmaların elemanlarını eklersek toplam çalışanımız 150’yi bulur. Bakılan hasta sayısında ise baya artış oldu, günlük 750-850 hasta arasındadır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak: bu hizmetin, bu kadar dar ve yetersiz mekanlarda verilemeyecek hale geldiği ortadadır. Yani bu mekanlar misyonunu yitirmiştir, yakında değişeceği müjdesini verebiliriz.

Hangi dallarda uzman hekimleriniz mevcut?
Uzman hekim(bir dalda doktora yapmış hekim) sayımız 4 tür, Periyodonti (diş eti hastalıkları), Pedodonti (çocuklara yönelik tedaviler), Protez (tüm protez işlemleri içerir, Endodonti (dişin iç yapısı yani kanal tedavileriyle ilgilidir).

Diş ile ilgili her türlü hastalığı tedavi edebiliyor musunuz?
Maalesef hayır, örneğin: dişlerde oluşan diş çapraşıklarını ve sürme bozuklukları ORTODONTİ uzmanımız olmadığından yapamıyoruz , aynı şekilde bazı tam gömük diş vakalarında ÇENE CERRAHİSİ uzmanımız olmadığından müdahale edemiyoruz aynı sebepten dolayı da implant (çene kemiği içinde vida yerleştirme) yapamıyoruz.

Diş sağlığı açısından hastanenizin uzman veya hekim eksiği var mı?
Yukarıda bahsettiğimiz iki uzmanı bu mekana şimdilik getiremedik, MANİSA için büyük kayıp, çünkü bu hastalar İZMİR’e sevk ediliyor.

Hastanenizde tedavi olacak hastalara randevu sisteminiz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Hastanemize ilk defa gelen hastalar hemen muayene edilir acil yapılması gereken ne varsa yapılır, diğer işlemler için (dolgu, protez gibi) randevu verilir. İnternet sitemizde ayrıca sesli görüşme de yapılır, telefondan da randevu alınabilir.

Ağız ve diş sağlığımız için neler öneriyorsunuz?
Ağaç yaşken bükülür misali, hastalık oluşmadan hastalığı önlemek gerekir. Yani bu işe çocuk yaştan itibaren başlamak, en önemlisi mekanik temizleme yani diş fırçalama alışkanlığını çocuklara kazandırmak gerek bu da büyüklerden örnek alarak ve teşvik edilerek olur, ikinci önemli husus periyodik olarak altı aylık hekim kontrolü, bunun yanında beslenme alışkanlıkları da önemlidir. Örneğin abur cubur, asitli içecekler ve şekerli gıdalar… Fazla tüketilmemesi, sigara ve alkolden uzak durulmasını tavsiye ediyoruz.

Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Diş Hekimi Muammer SÜRER: FIRÇALAMAK İÇİN YEMEK ŞART DEĞİL!

Diş çürüğünü nasıl önleyebiliriz?
Diş çürüğünü önlemenin en etkili yolu tabi ki düzenli fırçalamaktır. Bunun yanında diş ipi kullanımı ve gargara kullanımı da çürüğü engellemek için yapılması gereken temizlik yöntemleridir.

Fırçalama günde en az kaç kez yapılmalı?
Diş fırçalama günde üç kez yapılmalıdır. Genelde bilinen yemeklerden sonra diş fırçalanması gerektiğidir ancak öğün atladığımız durumlarda da dişlerimizi fırçalamamız gereklidir. Çünkü fırçalama sonrası yaklaşık 8 saat sonra (yemek yemesek bile) ağız içerisindeki bakteri seviyesi tekrar üst seviyeye çıkar.

Bir diş fırçasını kullanma süresi ne kadar olmalı?
Diş fırçasının kullanım süresi 5-6 aydır. Yani en geç 6 ayda bir fırçanın değiştirilmesi gereklidir.

Doğru diş fırçalama nasıl olur?
Fırçanın kuru olması önemlidir. Diş fırçası fırçalama öncesi suyla ıslatılmamalıdır. Fırçalama sırasında belli bir sıraya uyulmalıdır. Fırçalama yaparken her iki çeneyi ayrı fırçalamak gerekir. Mesela üst çenenin iç tarafından ve en arka dişten (sağ veya sol)başlanarak fırça dişe ve diş etine 45 derece açıyla gelecek şekilde yerleştirilip diş etinden dişe doğru süpürür tarzda fırçalanmalıdır. Bu hareket 3-4 defa tekrarlandıktan sonra fırça yaklaşık bir diş veya bir fırça boyu kaydırılarak üst iç taraf bitirilip üst dış tarafa geçilmeli, üst çene tamamlandıktan sonra alt iç ve alt dış taraf temizlenmelidir. Daha sonra dişlerin çiğneyici yüzeyleri fırçalanmalı. Son olarak da dil fırçalanmalıdır.

Dilin fırçalanmasını da öneriyor musunuz?
Evet, dilin fırçalanmasını öneriyoruz. Ağız ortamında bulunan bakterilerin büyük çoğunluğu dil üzerinde bulunmaktadır. Dilin bakterilerin tutunmasına ve üremesine uygun yapısından dolayı bu bölgedeki bakterilerin uzaklaştırılması için dilin fırçalanması kesinlikle gereklidir. Fırçalama işlemi dilin arkasından öne doğrun yapılmalıdır.

Diş fırçası seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Diş fırçası seçerken kaliteli fırçalar kullanmakta yarar vardır. Tavsiye edebileceğimiz diş fırçası tipi enine 4 sıra, boyuna 6-8 sıra yuvarlatılmış kılları bulunan fırçalardır.

Sadece fırçalama yeterli mi, mutlaka macun kullanılmalı mı?
Diş fırçalamanın asıl amacı ağza yerleşmiş bulunan bakteri ve yiyecek artığını ağız ortamından uzaklaştırmaktır. Macun kullanımı elbette gereklidir. İçerisinde bulunan dişin dokusunu destekleyici ve ağzın hoş kokmasını sağlayan maddeler vardır ancak asıl olan bakterinin ve yiyecek artığının ağız ortamından uzaklaştırılmasıdır.

Hangi diş macunu?
Şu an piyasada bulunan diş macunlarının hemen hepsi bizim için gerekli olan flor ve benzeri destekleyici maddeleri yeterli seviyede içerisinde bulundurmaktadır. Bu yüzden hangi macun ile fırçalamak isterseniz onu kullanabilirsiniz. Eğer özellikli bir diş macunu kullanımı gerekli ise bunun diş hekimine sorularak kullanılmasında fayda vardır.

Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Diş Hekimi Asım TOKUL: DİŞ SAĞLIĞI İÇİN FIRÇA YETMEZ!

Ağız ve diş bakımı için fırça ve macundan başka neler kullanılabilir?
Ağız ve bakımı için fırçalama yoluyla yapılan mekanik temizlik yanında ağız hijyenini sağlamada yardımcı bazı enstrüman ve kimyasal maddeler vardır. Bunlar arasında diş ipleri, ortodontik tel ve apreyler ile sabit protezleri temizlemek için özel olarak hazırlanmış fırçalar, ağız gargaraları başta olmak üzere son yıllarda çeşitleri giderek artan sıvı ağız bakım ürünleri sayılabilir.

Diş ipi nasıl kullanılır?
Ortalama 30 cm diş ipini kesin ve parmağınıza dolayın. Boş tarafını diğer elinizdeki parmağınıza dolayın. Parmaklarınızla diş ipini gergin olarak tutun. Nazik bir biçimde diş ipini dişlerinizin arasından geçirin. Diş ipini her bir dişin yan tarafına tutarak yukarı aşağı sıyırın. Diş ipi kirlendiğinde parmağınıza sarın ve diğer parmağınızdan temiz kısımdan biraz daha açın. Son olarak, dişleriniz arasındaki her boşluk için tekrarlayın. Değişik özellikte diş ipleri bulunmakla birlikte flor içeren tipleri ara yüz çürüklerini önlemekte yararlıdır.

Sıvı ağız bakım ürünlerini öneriyor musunuz?
Evet. Bu ürünler fırçanın ulaşamadığı mekanik temizliğin yeterince yapılamadığı bölgelerle, dil ve çevre dokularda hijyen sağlamak için yararlıdır. Bu ürünler, hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel ve gereğinden fazla kullanılırsa, normalde var olması istenen faydalı ağız içi bakterileri (flora) istenmeden ortadan kalkacağı için ağız içi mantar enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açabilir.

Bu ürünleri kullanma diş fırçalamanın yerini tutar mı?
Hayır. Bu ürünler fırçalamaya ek olarak kullanılması gereken ürünlerdir. Mekanik temizleme olmadan hiçbir zaman tek başına yeterli bakımı sağlamaz.

Kürdan kullanımı konusunda düşünceleriniz nelerdir?
Kürdanın ağız bakımında yeri yoktur. Hem üzerinde taşıması olası mikroplar ile hem de mekanik yönden diş etine verebileceği zararlar göz önüne alındığında kürdan kullanımını tavsiye etmiyoruz.

Flor ne işe yarar?
Flor yetişme çağındaki çocuklarda dişlerin gelişimine katkıda bulunup mine tabakasının yapısına katılarak çürüklere karşı direnç kazanmalarını sağlar. Yetişkinlerde de hassasiyet giderici etkiye sahiptir. Kullandığımız diş macunları ve ağız bakım suları yeterli oranda flor içerse de diş hekiminiz sizin durumunuza göre ayrıca daha yoğun flor içeren preparatlar uygulayabilir.

Misvak gerçekten diş sağlığı için yararlı mıdır?
Evet. Misvak diş fırçasını fonksiyonunu görmesinin yanında içerdiği özel bir kimyasal maddenin etkisiyle ağız ortamındaki zararlı bazı bakterileri öldürür ve ağız kokusunu giderir.Diş ve dişetlerine parlaklık ve canlılık verir. Dişleri beyazlatır. Bunun yanında hazmı kolaylaştırıcı etkisi olduğu da araştırmalarla gösterilmiştir.