Sayfalar

27 Nisan 2010 Salı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Bu hafta Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı! Hepimizin ama öncelikle çocuklarımızın bayramını kutluyorum. Onlar bizim, ülkemizin geleceği. Her açıdan sağlıklı bir toplum ve gelecek için çocuklarımızın sağlığına dikkat etmeliyiz. İlk yapmamız gereken onları sağlıklı beslemek. Sağlıklı beslenme ile ilgili bu sayfadan devamlı öneriler aktarıyorum sizlere. Ruhi beslenme için ise sadece sevmek yeterli. Dokunun, kucaklayın ve sarılın çocuklarınıza.
Bu hafta sizlere omurilik eğriliği yani “skolyoz” hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Skolyoz omurganın yana doğru eğriliğidir. Uzun süre oturma veya ayakta durma sonucunda omurgada yorulma olabilir. Bağların tahriş olması sonucu devamlı ağrı duyulabilir. Omurga yana doğru eğildikçe, dengeyi koruyabilmek amacıyla, ters yöne doğru ikinci bir eğrilik oluşabilir. Bu akşam çocuğu olanlar hemen kontrol etsinler. Ellerini dizlerine dayayıp eğildiklerinde sırttaki omur kemikleri enseden kalçaya ip gibi dümdüz olmalı değilse bir uzmana muayene olun. Çünkü her zaman uyarıyorum hastalık, bozukluk başta yakalanırsa kolay hallolur. Omurgadaki ilk eğrilik ne kadar büyük ise, büyüme tamamlandıktan sonra durumun daha da ilerlemesi olasılığı o kadar fazladır. Aşırı skolyoz solunum ve kalp problemlerine bile neden olabilir.
Üniversitemizin genç ortopedi uzmanı Yrd.Doç.Dr.Serkan Erkan özellikle bu tür operasyonlarla ilgileniyor. Skolyoz konusunda ve ameliyatı hakkında çok faydalı bilgiler verdi. Serkan benim gibi yine Celal Bayar Üniversitesinden uzmanlığını aldı. Sonuçta uzun yıllardır üniversitemizde sizlere sağlık hizmeti veriyor. Yine üniversitemizden, bu kez yıllar önce Ankara’dan transfer ettiğimiz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Doç.Dr.Canan Tıkız’da skolyozun ameliyatsız tedavisi ve egzersizleri hakkında bilgi verdi. Her iki meslektaşıma da çok teşekkür ediyorum. Yapılacak egsersizlere ait şekilleri orta sütunumuzda görebilirsiniz. Unutmayın bu şekiller ve sayfamızda verdiğimiz bilgiler, bir farkındalık, bilinç oluşturmak içindir. Yoksa sadece bu sayfada okuduklarınızla, bir uzmana danışmadan hastalık tedavi olmaz.
Geçen hafta Avrupa Üroloji Kongresi nedeniyle Barselona’daydım. Barselona, havası ve genel haliyle İzmir’e benzeyen bir şehir. Tabii mimarisi ile öne çıkıyor. Hatta bazıları ona “Gaudi’nin Şehri” bile diyor. Bizim gibi “egeliler” için keyifli, yürüyüp gezebileceğiniz bir yer. Yine de şunu söylemeden edemeyeceğim. Hiç biri, ki buna Barselona’da dahil, bizim memleketimiz gibi değil. İzmir-Kordondaki restoran kalitesi, yiyeceklerdeki lezzet, masaların, sandalyelerin kalitesi ve tabii ki servis güzelliğini göremiyorsunuz. Maalesef reklam yapmayı ve marka olmayı beceremiyoruz. Manisa’da bir öğlen yemeği bolluğu var ve çok lezzetli yemekler sunan pek çok restoranımız var. Her hafta prostat kursu için gelen misafirlerim söylüyorlar. Şehir olarak marka olmalıyız, reklamımızı yapmalıyız. Ben umutluyum, çok iyi gelişmeler var. Örneğin kupa maçında Fenerbahçeli futbolculara Manisa bezinden yapılan atkı hediye edilmesi bence çok güzel bir davranıştı. Düşünen, yapan, emeği geçen herkese kendi adıma çok teşekkür ederim. Sizlere daha önce de söyledim “futbol sadece futbol değildir”. Gelelim kongreye… Üroloji alanındaki izlediğim son bilgileri ve yenilikleri sizlere aktarmaya çalışacağım. Manisa’da Gündem’in sağlık sayfasını özellikle bu günlerde, Çarşamba günleri dışında da takip ediniz.
Sağlıkta Gündem’i okuyun sağlıklı olun.