Sayfalar

7 Temmuz 2010 Çarşamba

DEPRESYON: Her Psikiyatri Kontrolü Deli Olduğunuzu Göstermez!

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Yıllar önce tıp fakültesi öğrencisiyken, o yılların meşhur hocalarından Prof.Dr.Cevdet Arsan’ın psikiyatri dersinden sonra ben de dahil pek çok arkadaşım anlatılan hastalıkların bizlerde de olduğunu zannetmiştik. Evet; psikiyatrideki hastalıkların çoğu aslında gündelik yaşamda hepimizde az-çok olan şeylerdir. Bunların makul bir süre içinde çözülememesi veya çok yoğun yaşanması durumunda psikiyatrik hastalıklardan bahsedebiliriz.
Çok sevdiği yakınını kaybeden bir kişinin bir süre üzgün olması kadar doğal bir şey yoktur. Ancak bu süre çok uzarsa veya günlük aktivitelerini engeller hale gelirse işte bir uzmana danışılma zamanı gelmiş demektir. Veya kendisine kanser, kronik önemli bir hastalık tanısı konulan bir kişi içinde benzer durum söz konusudur. Kendi kendine bu süreci atlatmak için benim danıştığım uzmanlar 6 hafta ile 3 ay arasında bir zaman diliminin normal olabileceğini belirttiler. Bu saydığım durumlar dışında mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Daha düne kadar “sizin bir psikiyatri kontrolü olmanız iyi olur” dediğim çoğu hasta yüzüme sanki küfür etmişim gibi bakardı. Bazıları içinden ama bir kısmı da yüzüme “ben deli miyim doktorum” derlerdi. Artık bu tür önerilerimiz çok mantıklı karşılanıyor, hatta bazen hasta yakınlarından bu tür öneriler sunuluyor.
Günümüzde stres faktörleri çok fazla ve insanlar her açıdan daha bireysel-bir başına yaşıyorlar. Dahası kapitalist sistem etrafımızdaki herkesi ve her şeyi yerimizde gözü olan olası bir düşman olarak algılattığı için; etrafımızda dertleşip konuşabileceğimiz yani “deşarj-boşalma” yapabileceğimiz dostlarımız kalmadı. Bunun sonucu da bu tür psikiyatrik hastalıkların arttığını düşünüyorum. Mutlaka başka nedenler de var ama bunlar da benim düşüncelerim.
Peki bugünkü konumuz depresyona gelince, böyle bir hastalığın olduğuna nasıl karar vereceğiz? Bununla ilgili ipuçlarını Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr.Ahmet Ayer’in yazısında bulabilirsiniz. Öğrenciliğimden bu yana bildiğim bu hastanede kendisi çok güzel hizmetler veriyor. Hem bu hizmetleri hem de bizlere verdiği değerli bilgiler için kendisine çok teşekkür ederim. Kendinizde veya yakınınızda bu bulguları gözlerseniz hemen bir psikiyatri uzmanına başvurunuz. Manisa psikiyatri uzmanı konusunda oldukça zengin. Hem Ruh ve Akıl Sağlığı Hastanesinde hem de üniversitede çok değerli uzmanlarımız var. Bu hafta depresyon tedavisi ile ilgili sorularımı da üniversiteden hocamız Prof.Dr.Ömer Aydemir’e yönelttim. Daha çok tedavisi ile ilgili verdiği değerli bilgiler için kendisine çok teşekkür ederim.
Bu arada teknoloji çok güzel bir şey. Şuan Datça’nın sakin bir köyü olan Yakaköy-Palamutbükü’nde tatildeyim. Burada bile her türlü teknolojik imkan var ve bu sayede yazılarımızı, işimizi yapmaya devam edebiliyoruz.
Bu arada gazetede okudum, üniversite binamızın resmi açılışı olmuş; şehrimize hayırlı olsun. Haftaya görüşmek üzere. “Sağlıkta Gündem”i okuyun, sağlıklı yaşayın.