Sayfalar

26 Ağustos 2010 Perşembe

CBÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Yavuz KAYA: Akut Pankreatit'in En Önemli Nedenlerinden Biri Alkoldür!

Akut pankreatit olan hastaları nasıl tedavi ediyorsunuz?
Akut pankreatitin tedavisinde başarının öncelikli koşulu pankreatitin şiddetinin derecelendirilmesidir. Bu dereceleme ile hastaları ılımlı veya ağır akut pankreatit olarak ayırabiliriz. Ağır akut pankreatit gurubu hastaların yaklaşık %20-30 kadarını oluşturur. Ilımlı akut pankreatit hastalarında yatak istirahati, ağızdan beslenmenin kesilerek pankreasın dinlenmeye alınması ve beslenme ihtiyacı için damardan serum ve beslenme sıvılarının verilmesi temel ilkelerdir. Bu yaklaşımla ılımlı akut pankreatit hastaları 1-2 hafta içerisinde iyileşir. Ağır akut pankreatit hastalarında tedavinin gidişatını belirleyecek olan ortaya çıkacak pankreas dışındaki organ yetmezlikleri ve metabolik sorunlardır. Bu hastalarda yukarıdaki tedavi yaklaşımına ek olarak çeşitli ilaçlar ve farklı serumlar tedaviye eklenir. Ortaya çıkan sorunlara yönelik farklı tedavi şekilleri uygulanır. Bunlar arasında cerrahi girişimden dializ yöntemlerine kadar değişen farklı tedaviler yer alır. Tüm akut pankreatitli hastalarda pankreatitin nedeni belirlenerek pankreatitin tekrarlamasını önlemek için nedene yönelik tedavilerin de mutlaka yapılması gerekir.

Hangi durumlarda ameliyat öneriyorsunuz?
Akut pankreatitin kendisi ameliyat gerektiren bir durum değildir. Ancak, hastalığın seyri sırasında özellikle ağır akut pankreatit hastalarında ortaya çıkan sorunlara yönelik ve hastalığa yol açan nedenlere yönelik ameliyatların yapılması gerekebilir. Bazen her türlü ilaç tedavisine rağmen durumu düzelmeyen hastalarda son çare olarak organ yetmezliklerine ve metabolik sorunlara neden olan ölü pankreas dokularını vücuttan uzaklaştırmak için ameliyat gerekli olabilir.
Yaşamı tehdit eden bir durum mu?
Her türlü tedaviye rağmen ağır akut pankreatit hastalarının yaklaşık %5-20 sini hayata döndürmek mümkün olmayabilir. Bu durum, tüm akut pankreatitli hastaların %1-10arasında hayatını kaybetme riskinin varlığı demektir.

Bildiğimiz kadarıyla alkol alımı önemli bir faktör, tedavi sonrası mutlaka bırakılmalı mı?
Akut pankreatitin tedavisinin tamamlanabilmesi için hastalığın tekrarını engellemek gerekir. Bu nedenle akut pankreatite yol açan sebep ortadan kaldırılmalıdır. Ülkemizde safra taşları ve alkol alımı en önemli akut pankreatit nedenleridir. Safra taşları ameliyatla ve/veya endoskopik ve laparoskopik yöntemlerle çıkarılmalıdır. Aynı şekilde eğer akut pankreatitin sebebi alkol ise alkol alımı mutlaka bırakılmalıdır.

Alınan alkol miktarını veya oranını azaltmak çözüm mü?
Elbette alkolün ne kadar alındığına göre akut pankreatit riski değişir, ancak, alkolü az almakla akut pankreatit olma riskini tamamen ortadan kaldıramazsınız. Bu nedenle alkol alımı bir alışkanlık halinde olmamalıdır.

Risk grubundaki hastalara önerileriniz nelerdir?
Ülkemizde en sık akut pankreatit nedenlerinin safra taşları ve alkol kullanımı olduğu düşünülürse, safra taşı bulunan veya alkol alışkanlığı bulunanların en kısa zamanda gerekli tedavilerine başlamaları hayati önem arzeder.