Sayfalar

29 Haziran 2010 Salı

Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Diş Hekimi Asım TOKUL: DİŞ SAĞLIĞI İÇİN FIRÇA YETMEZ!

Ağız ve diş bakımı için fırça ve macundan başka neler kullanılabilir?
Ağız ve bakımı için fırçalama yoluyla yapılan mekanik temizlik yanında ağız hijyenini sağlamada yardımcı bazı enstrüman ve kimyasal maddeler vardır. Bunlar arasında diş ipleri, ortodontik tel ve apreyler ile sabit protezleri temizlemek için özel olarak hazırlanmış fırçalar, ağız gargaraları başta olmak üzere son yıllarda çeşitleri giderek artan sıvı ağız bakım ürünleri sayılabilir.

Diş ipi nasıl kullanılır?
Ortalama 30 cm diş ipini kesin ve parmağınıza dolayın. Boş tarafını diğer elinizdeki parmağınıza dolayın. Parmaklarınızla diş ipini gergin olarak tutun. Nazik bir biçimde diş ipini dişlerinizin arasından geçirin. Diş ipini her bir dişin yan tarafına tutarak yukarı aşağı sıyırın. Diş ipi kirlendiğinde parmağınıza sarın ve diğer parmağınızdan temiz kısımdan biraz daha açın. Son olarak, dişleriniz arasındaki her boşluk için tekrarlayın. Değişik özellikte diş ipleri bulunmakla birlikte flor içeren tipleri ara yüz çürüklerini önlemekte yararlıdır.

Sıvı ağız bakım ürünlerini öneriyor musunuz?
Evet. Bu ürünler fırçanın ulaşamadığı mekanik temizliğin yeterince yapılamadığı bölgelerle, dil ve çevre dokularda hijyen sağlamak için yararlıdır. Bu ürünler, hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel ve gereğinden fazla kullanılırsa, normalde var olması istenen faydalı ağız içi bakterileri (flora) istenmeden ortadan kalkacağı için ağız içi mantar enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açabilir.

Bu ürünleri kullanma diş fırçalamanın yerini tutar mı?
Hayır. Bu ürünler fırçalamaya ek olarak kullanılması gereken ürünlerdir. Mekanik temizleme olmadan hiçbir zaman tek başına yeterli bakımı sağlamaz.

Kürdan kullanımı konusunda düşünceleriniz nelerdir?
Kürdanın ağız bakımında yeri yoktur. Hem üzerinde taşıması olası mikroplar ile hem de mekanik yönden diş etine verebileceği zararlar göz önüne alındığında kürdan kullanımını tavsiye etmiyoruz.

Flor ne işe yarar?
Flor yetişme çağındaki çocuklarda dişlerin gelişimine katkıda bulunup mine tabakasının yapısına katılarak çürüklere karşı direnç kazanmalarını sağlar. Yetişkinlerde de hassasiyet giderici etkiye sahiptir. Kullandığımız diş macunları ve ağız bakım suları yeterli oranda flor içerse de diş hekiminiz sizin durumunuza göre ayrıca daha yoğun flor içeren preparatlar uygulayabilir.

Misvak gerçekten diş sağlığı için yararlı mıdır?
Evet. Misvak diş fırçasını fonksiyonunu görmesinin yanında içerdiği özel bir kimyasal maddenin etkisiyle ağız ortamındaki zararlı bazı bakterileri öldürür ve ağız kokusunu giderir.Diş ve dişetlerine parlaklık ve canlılık verir. Dişleri beyazlatır. Bunun yanında hazmı kolaylaştırıcı etkisi olduğu da araştırmalarla gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder