Sayfalar

27 Mayıs 2010 Perşembe

Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Yamaç Erhan: Tiroit kanser ameliyatı iyi yapılırsa yan etkisi çok az!

Tiroit kanseri ameliyatı sonrası hastaları nasıl takip ediyorsunuz?
Ameliyattan sonra hastaları TSH başta olmak üzere tiroit hormon düzeyleri, tiroglobulin düzeyleri ve ayrı bir tiroit kanseri tipi (medüller) için de CEA ve kalsitonin düzeyleriyle takip ediyoruz. Bu belirteçler kandan bakılıyor. Bunların dışında riskli hastalarda hastalık yaygınlığının araştırılması için tüm vücut sintigrafisi, boyun ve göğüs boşluğunun tomografisi veya MR’I veya gerekli görülürse PET scan ve gene bir başka, daha az sıklıkla rastlanan tiroit kanseri tipinde (medüller) karın boşluğunun CT veya MR’ı hastalığın yaygınlığının araştırılması ve takipte kullanılabilir.

Bu ameliyatın en sık gördüğünüz yan etkileri nelerdir?
Gerçekten de deneyimli cerrahların elinde yan etki oranı yok denecek kadar azdır. Ancak en çok üzerinde durulan olumsuz etki ses kısıklığıdır ki, genellikle farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Yaralanma derecesine ve yaralanan sinirin tipine göre seste kabalaşma, yorulma, kısılma veya sesin hiç çıkmaması görülebilir. Özellikle çok büyük nodüllerde ve uzun süreli nodül basısı, itmesi ile sinir baskı altında kalabilir ve yer değiştirebilir. Bu tür olgularda ve kanserli olgularda sinire olan yapışmalarla sinir zedelenmesi ve bunun sonucuda yan etki riski daha fazladır. Ayrıca paratiroit dediğimiz bezlerde geçici ya da kalıcı hasar oluşarak kalsiyum döngüsü etkilenebilir. Ellerde ve ağız çevresinde uyuşma ve kasılmalar görülebilir.

Bu yan etkileri nasıl tedavi ediyorsunuz?
En dramatik sorun sesle ilgili olandır. Bunların bile bugün için ses tedavileri ile ve bazı ses ile ilgili ameliyatlarla düzeltilebilmesi, sesin daha iyileştirilebilmesi mümkündür. Kalsiyum azlığının ise D vitamini ve kalsiyumla tedavisi kolay ve çok başarılıdır.

Ameliyat sonrası hangi hastalara kemoterapi uyguluyorsunuz?
Yaygın tiroit kanserinde kemoterapi uygulanabilir ancak çoklu kemoterapinin bu durumda ne yazık ki çok az başarısı vardır.

Hangi hastalara ışın tedavisi uyguluyorsunuz?
Radyoterapi, çok nadiren ameliyatla çıkarılamayan lokal ileri veya tekrarlayan tiroit kanserlerinde kullanılabilir. Genellikle tiroitin papiller ve folliküler kanserlerinde radyoaktif iyot adını verdiğimiz halk arasında atom adı verilen tedavi hastalık kontrolünde çok başarılıdır. Bu tedavi yöntemi radyoterapi ile karıştırılmamalıdır. Ancak radyoterapi, atom tedavisinin yararlı olamadığı kemik tutulumlarında ve cerrahi uygulanamayan beyin tutulumlarında başarılı olabilir.

Tiroit kanser ameliyatı olmuş hastalara beslenme için önerileriniz var mı?
Öncelikle sintigrafi ile tarama yapılacak olan veya radyoaktif iyot tedavisi yani atom uygulanacak olan hastalarda taramanın başarısı ve tedavinin etkinliği için bunların öncesinde radyolojide kullanılan tüm iyot içeren bileşikler ile iyot içeren gıdalardan (noradyoaktif iyot) özellikle iyotlu tuz, deniz ürünleri vb. kaçınılması gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder