Sayfalar

11 Ağustos 2010 Çarşamba

CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Hale Aslantaş: RAMAZANDA BESLENMENİZE DİKKAT EDİNİZ!

Beslenme açısından Ramazan'da nelere dikkat etmeliyiz?
Ramazan ayının gelişi ile her evde ayrı bir telaş başlar. Haftalar öncesinden hazırlıklar yapılır. Ramazana özel tatlılar yemekler hazırlanır. Fakat bu kadar özenle hazırladığımız yemekler sağlığımızı bozabilir. Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.
12 saat boyunca aç kalmış olan mideye aniden yüklenmek sindirim sorunları yaratabilir. Çorba gibi hafif yiyeceklerle orucu açmak ve ana yemeğe geçmeden 10 dakika kadar beklemek fazla yemeği engelleyecektir.
Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin.
Ramazan ayında uzun süreli açlık sonunda kan şekerinin düşmesi sonucu çoğu kez hızlı ve fazla miktarda besin tüketilir. Hızlı besin tüketimi mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflüye ve kabızlık gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir. Bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin artırılması, ekmek olarak kepek veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin artırılması gerekir.
İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminlerin vücutta kullanımını engelleyeceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.

Mutlaka sahura kalkmak gereklimi?
Evet. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.

Ramazanda hangi tür tatlılar tercih edilmelidir?
Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yenmelidir. Ağı şuruplu tatlı tüketimi ramazan sonrasında kilo alımına sebep olabilir.

Diyet yapanlar Ramazanda da diyetine devam edebilir mi?
Ramazanda diyet yapılabilir. Ramazan'da kilo vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.
Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1- 2 kez balık ve kurubaklagil yemeniz gerekiyor.

Ramazanda su tüketimi ne kadar olmalıdır?
Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.
Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir. İftar ve sahur arasında bol su içmeye dikkat edin. İftar ve sahur arasında 1.5 2 litre su tüketimi yeterlidir.

Sigara içenler neye dikkat etmeli?
Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içer. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içmeyin.

Kimler oruç tutmamalı?
Uzun bir açlıktan sonra ağır yemek, kalbin yükünü artırabilir. Dolayısıyla kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi hastalıklar artabilir.
Mide ülseri olan kişilerin uzun süre aç kalmaya bağlı mide asidi artacağı için mide de yanma hissi artabilir.
Şeker hastalarının uzun süre aç kalması ve ardından fazla yiyecek tüketmeleri kan şekerinde yükselmelere sebep olacağı için oruç tutmaları sakıncalı olabilir.
Hamile ve emziren bayanların ihtiyaçları olan enerji ve besin öğelerini dengeli alması için günde en az 6 öğün beslenmeleri gerekir bu nedenle oruç tutmaları gerekir.
Diyabet ve tansiyon hastaları, ateşli hastalıkları olanlar, sık ilaç alımının gerektiği durumlarda, akıl hastaları, verem ve kanser hastaları oruç tutmamalıdır.

Çocuklar, gençler ramazanda nasıl beslenmeli?
Gelişme çağında olan çocuklar ve gençlerin enerji ve besin öğelerinin gerektiği kadar karşılanması gerekir. Eğer sahur ve iftar da yeterince beslenemezlerse zayıflama görülebilir. Besin dağılımının 3 öğüne paylaştırılması gerekir. Gereksiz enerji kaynaklarının kaldırılması; kola, yağlı kızarmış yiyecekler gibi çabuk doymalarına sebep olacak gıdaların tüketilmemesi gerekir. Sütlü tatlılar et tavuk gibi proteinli yiyecekler ve pilav makarna gibi enerji değeri yüksek yiyecekler tüketilmeli içecek olarak limonata komposto tercih edilmelidir.

Bizlere yol göstermesi için birkaç günlük örnek yemek listesi verebilir misiniz?
Sahur menüleri:
•Tek yumurtalı peynirli omlet,3 dilim ekmek,1 tatlı kaşığı reçel,5 zeytin,
•2 yemek kaşığı çökelek, 3 avuç içi kadar pide,3 ceviz,1 tatlı kaşığı bal
•1 dilim peynirli börek,1 su bardağı ayran,1 adet meyve
•1 haşlanmış yumurta ,1 dilim peynir , 3 dilim ekmek,1 su bardağı süt ,5 zeytin

İftar menüleri:
•1 su bardağı su ile orucunuzu açın 1 kase çorba içip 1 dakika bekleyin veya namaz kılın
•Etli sebze yemeği,1küçük tabak pilav 1 kase yoğurt, komposto
•Et yemeği,1 küçük tabak makarna,1 kase cacık, salata
•1 küçük tabak mantı, 1 porsiyon zeytin yağlı sebze yemeği,1 kase komposto

Ara öğün:
•1 meyve,1 çay bardağı süt
•1 kase sütlü tatlı
•1 avuç kuru üzüm ceviz badem
•1 küçük kase sade dondurma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder