Sayfalar

6 Nisan 2010 Salı

OKUL ÇOCUĞU BESLENMESİ

Fransız Atasözü: “Kahvaltını kendin yap, öğle yemeğini dostunla paylaş, akşam yemeğini düşmanına ver!

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Okullardaki ara tatil bitiyor. Çocuklarımız yine okula gidecekler ve beslenme sorunları yine başlayacak. Bu nedenle bu hafta okul çağı çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri ile ilgili merak edilenleri ve uzmanlarımızın önerilerini yayınlıyoruz. Önümüzdeki hafta yine sağlıksız beslenme ile ilgili olan ancak başka durumlarda da görülebilen “Boy Kısalığı”nı araştıracağım.

İyi bir gelecek, ülke ve dünya için yapabileceğimiz en önemli katkının sağlıklı nesiller yetiştirmek olduğuna inanıyorum. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için de sağlıklı beslenmek çok önemli. Daha önceki haftalarda da vurgulamıştım: Sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bağışıklık sistemi hem sağlıklı beslenerek fiziksel hem de mutlu ve pozitif yaşayarak ruhsal yollarla güçlenmektedir. Maalesef pozitif bilim ikinci konuya çok fazla girmiyor. Bu nedenle bende sizlere ilki hakkında bilgi vermeye çalışıyorum. Tabii ki uzman olarak değil ama bu konulara meraklı bir hekim olarak, dost meclislerinde mutlu yaşamak ile ilgili bazı önerilerim olabilir…

Bu haftaki yazımızın başlığı okul çocuklarında beslenme olmakla birlikte uzmanlarımızın önerileri biz yetişkinler için de geçerli; hatta daha önemli. Çünkü siz anne baba olarak kahvaltı yapmadan evden çıkıyorsanız çocuğunuza nasıl kahvaltı yaptırabilirsiniz ki? Veya bütün gece televizyon karşısında oturup cips, bisküvi gibi hazır yiyeceklerle besleniyorsanız çocuğunuza nasıl ceviz, bal, fındık yedirebilirsiniz? Sağlıklı bir nesil için çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi çok önemli. Bunun içinde önce farkındalık gerekiyor. Yani sizler ebeveyn olarak önce kendinizi kontrol etmelisiniz. Bana prostat kontrolü veya başka nedenlerle başvuran hastalarımda, önce kalp sağlığını araştırıyorum. Aslında onlar prostat kanseri korkusuyla, erken tanı olsun, varsa da kurtulabilsinler diye geliyorlar. Ancak hala bu yörede erkeklerde en çok ölüm kalp hastalıklarından görülüyor. Siz midenizde veya damarlarınızda bomba taşıyorsanız, kanserden korkmanıza gerek kalmıyor ki! Ürolojik yakınmalarla başvuran ama kan testlerinde risk gördüğüm ve hemen bir kardiyoloji uzmanına yönlendirip olası bir kalp krizinden kurtardığım çok hastam oldu. Hatta dinlemeyip kriz geçirenler bile oldu. İşte çocuklarımızı bu kötü gelecekten kurtarmak istiyorsak lütfen sağlıklı beslenmeleri için elinizden gelen her şeyi yapın, onlar bizlerden daha sağlıklı ve güzel bir dünyada yaşasınlar…

Gelecek haftalarda diğer yaş grupları için beslenme konularını da araştıracağım. Ancak daha ayrıntılı bilgi verebilmek için yaş gruplarına böldüm. Bu hafta 7-12 yaş yani okul çağı çocuklarında beslenme ile ilgili sorularımızı Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Uzmanı Prof.Dr.Erhun Kasırga yanıtladı. Ayrıca yeni adıyla Merkez Efendi Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları uzmanı Dr.Cenk Atman’da sağlıksız beslenme sonucu olan büyük tehlike şişmanlık konusunda bilgi verdi ve sizlerden gelen soruları yanıtladı. Yine üniversite hastanesi diyetisyeni Hale hanım da annelerimize kolaylık sağlayacak örnek bir menü hazırladı. Rahmetli babamdan aldığım bir özellik olarak sağlıklı beslenmeye hep önem verdim. Tüm sebze ve meyvelerimizi o yetiştirirdi. Bu nedenle orta sütunda sağlıklı beslenme konusunda kendi düşüncelerimden oluşan bir bölüm bulacaksınız. Umarım yararlanırsınız.
Yakın gelecekte yenidoğan beslenmesini araştıracağım. Bebeği olan veya bebek bekleyen anneler, merak ettiğiniz soruları talhadr@hotmail.com adresine veya gazetemiz faksına gönderebilirsiniz. Ayrıca bu sayfada sizlerden gelen yorum, öneri gibi her türlü düşüncenizi yayınlayabiliriz. Sağlık konusunda düşünceleriniz, tecrübeleriniz veya yorumlarınız varsa yazın, ister yayınlayalım ister yanıtlayalım.
Sağlıkta Gündemi takip edin sağlıklı kalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder