Sayfalar

6 Nisan 2010 Salı

Merkez Efendi Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Cenk Atman: AYAKÜSTÜ BESLENME SORUN YARATIYOR!

Okul çocuğunda beslenme durumunun iyileştirilmesi için önerileriniz nelerdir?
•Besinler ve yeme alışkanlıklarının sağlıklı olabilmesi için ebeveynlerin yol göstermesi ve örnek olması gerekir.
•Çocuğun diyetinin yeterli olduğunun izlenmesinde tutarlı kurallar konmalı ve uygulanmalıdır.
•Beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları, normal vücut kitlesini koruyacak şekilde düzenlenmelidir.
•Aşırı kilo sorunu varsa çocuk fiziksel aktivitesini artırma ve enerji alımını bir miktar azaltma yoluyla aşırı kilolardan kurtulmak için yüreklendirilmelidir.
•Çocuğun sağlıklı gıda seçeneklerini belirleyen güvenilir kaynaklar ile güvenilir olmayan promosyon amaçlı mesajlar arasında ayrım yapabilmesine yardımcı olun.
•Beslenme ile ilgili diş sorunlarına dikkat edin.

Okul çocuğunda obezite (şişmanlık) konusunda vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?Uygunsuz beslenme alışkanlığı ve hareketsiz yaşam şişmanlıkta rol almaktadır. Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın artması ve bunların karşısında yüksek enerjili ve düşük besleyici değeri olan besinlerin alınması, dersler sebebiyle çocukların evde işlere yardım etmelerinin azalması, servis ile okula kadar gitme, yürüme ve spor alışkanlıklarının olmaması şişmanlığa davetiye hazırlar. Şişman çocukların tıbbi, diyet tedavisi gibi yaklaşımların yanında psikiyatrik açıdan da desteklenmesi gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Şişman çocuğu tedavi ederken diyet, egzersiz ve aileyle beraber davranış tedavisi gerekmekte, tedavi ederken ani kilo kayıplarında büyüme geriliğine yol açacak kısıtlamalardan kaçınılmalıdır.

Fast food ve abur cuburla beslenme alışkanlığı ne tür sorunlar yaratır?Günümüzde bu tip beslenme alışkanlığı hızlı yaşam temposu sebebi ile doğmuş ve sonra da bir endüstri ve yaşam tarzı haline gelmiştir. Ülkemizde bu tip beslenme ilkokul yıllarına kadar inmiştir. Bu tür beslenme yüksek enerjili ve besleyici değeri olmayan bir beslenme biçimidir ve kalorinin %40-50 si yağlardan gelir. Bu tür yiyeceklerde vitamin A düzeyi ve kalsiyumu düşük ve tuz oranı (sodyumu) yüksektir. Bu tür gıdalar ile beslenenler hipertansiyon, şişmanlık, gastroözefagial reflü hastalığı (mide ekşimesi ve ağza gelmesi), inflamatuvar barsak hastalığı ve vitamin-mineral eksikliği problemlerinin karşımıza çıkacağını unutmamalıyız.

Okul çocuğu döneminde vitaminler büyüme ve gelişmeyi nasıl etkiler?
Okul çağında alınan kalsiyum miktarı kemik ve diş gelişiminin yanı sıra ileri yaşlarda osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi açısından da önem taşır. Küçük çocuklarda süt ve süt ürünlerinden ya da koyu yeşil yapraklı sebzelerden alınan kalsiyum genellikle günlük gereksinimi karşılamaya yeterli olmaktaysa da adelosan çağa yaklaşıldığında artan kalsiyum gereksinimleri her zaman karşılanamayabilir. Büyüme sırasında kan hacminin hızla artması nedeniyle demir gereksinimi de artar. Kızlarda menstrüasyonun (adet görme) başlamasıyla artan demir kayıplarınında karşılanması gerekir. Et, balık, kümes hayvanları demirle zenginleştirilmiş ekmek ve tahıllar en iyi demir kaynaklarıdır.

Son olarak gazlı içecekler konusunda yorum yapar mısınız?
Büyümenin ve boy uzamasının en fazla olduğu dönemin okul çağı yani 7-14 yaşları olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu nedenle kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, kefir, peynir, ayran gibi yiyecek ve içeceklerin yeteri kadar tüketilmesi sağlanmalıdır. Gazlı içecekler bunları sağlayamadığı gibi mide bağırsak sistemine de zarar vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder