Sayfalar

19 Mart 2010 Cuma

PNÖMOTORAKS (AKCİĞER SÖNMESİ)

Manisa Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr.Levent Kılınçer sorularımızı yanıtladı:

Pnömotoraks (Akciğerin sönmesi) nedir?
Göğüs boşluğunun sağ ve sol tarafında yer alan akciğerler, biri göğüs duvarının iç yüzeyini örten diğeri ise akciğerlerin dış yüzeyini kaplayan çok ince 2 kılıfla sarılıdır. Akciğer zarı ya da plevra adı verilen bu 2 kılıf arasında normalde hava bulunmaz ve bu alandaki basınç negatif değerlerdedir. Akciğer dokusu normalde aynı bir balon gibi büzülme ve sönme eğiliminde olmasına rağmen plevra boşluğundaki bu negatif basınç sayesinde şişkin kalmakta ve nefes alma sırasında solunum kasları ile göğüs boşluğu daha fazla genişletildiğinde içeriye bir miktar hava girmekte, nefes verme ile alınan hava dışarı atılmaktadır. Ancak en zorlu nefes verme sonunda bile akciğerlerde belirli bir miktar hava daima kalmaktadır yani akciğer tamamen sönmemektedir. Akciğeri çevreleyen ve aslında gerçek bir boşluk olmayan bu sanal boşlukta çok az miktarda kaygan bir sıvı bulunur ve bu sayede soluk alıp verme esnasında akciğerler hareket edebilir. İşte akciğerin bu iki zarı arasında normalde olmaması gereken havanın birikmesi olayına pnömotoraks diyoruz.

En çok yol açan nedenler nelerdir?
Kesin sebebi bilinmemekle birlikte akciğerin üst kısmında bül veya blep denen, genellikle doğuştan olan hava keseciklerinin patlaması sonucu olur. Ayrıca travma sonucu kaburganın kırılıp akciğere batması sonucu veya kesici-delici aletin göğüse sokulması veya ateşli silahın göğse isabet etmesi yada barotravma gibi basınç değişiklikleri (dalgıçlık vb gibi) ile veya göğüse yapılan tıbbi girişimler sırasında da olabilir.

Demek ki acil bir durum. Hastalar ne tür bulgular olduğunda sağlık kuruluşuna başvurmalıdır?
Evet acil bir durum. En sık görülen spontan pnömotoraks hastalığı, genellikle uzun boylu genç erkek hastalarda ani sırt ağrısı ile başlar, şahıs sırtına aniden" bıçak saplanır" gibi bir ağrı girdiğini belirtir ve nefes darlığıda olabilir. Bu ağrı şahsı mutlaka hastaneye getirir. Diğer akciğer genelde sağlam olduğu için bazen hafif göğüs ağrısı ve öksürük olur. Bazen de hiç semptomsuz çekilen akciğer grafisinde saptanabilir.

Nasıl tedavi ediyorsunuz?
Hafif pnömotoraks %10’dan az ise, hasta genç ise yatak istirahati oksijen tedavisi ile akciğer 1mm günde yukarı çıkar.
Torasentez denilen göğüse iğne sokup havayı alma denenebilir. Eğer pnömotoraks artarsa veya %10 dan fazlaysa genellikle KSAD ameliyatı ( kapalı su altı drenajı) yapılır. Bu ameliyatta göğüs boşluğunun 2. ile 7. Kaburgalarının arasından uyuşturarak akciğer ile göğüs duvarının içyüzü arasına göğse zarar vermeyen bir tüp (toraks tüpü) konmakta ve kapalı su altı sistemine bağlanmaktadır. 5-7 gün içinde akciğer eski haline dönünce tüp çıkarılır. Eğer hava 10 günde kesilmezse veya nüks olursa torakotomi ameliyatına alınır. Bu hastalık korkulacak bir hastalık değildir cerrahi tedavi ile kesin şifa mümkündür.

Polikliniğinizin çalışma günleri ve saatleri nedir?
Hafta içi her gün 9.00-16.00 saatleri arasında Manisa Devlet Hastanesinde göğüs cerrahisi hastalarına poliklinik hizmeti verilmektedir. Ayrıca acil servisimiz 24 saat açıktır ve acil göğüs cerrahisi hastalarına icap usulü 2 operatör doktor ile hizmet vermekteyiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder