Sayfalar

19 Mart 2010 Cuma

GÖĞÜS CERRAHİSİ

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Sadık Yaldız branşını anlattı:

Göğüs Cerrahisi en çok hangi hastalıklarla ilgileniyor?
Göğüs Cerrahisi; göğüs kafesimizin ve içerisindeki organlarımızın (kalp hariç), ameliyat gerektiren tüm hastalıkları ile ilgileniyor. Kısaca söylemek gerekirse akciğerler, yemek borusu, soluk borusu, diyafram, bu organlar arasında kalan mediasten dediğimiz bölgede kalan tüm dokular, göğüs kafesi hastalıkları ve bunların tüm yaralanmaları, Göğüs Cerrahisi’nin alanına girmektedir. Hastalık olarak söyleyecek olursak en çok akciğer kanseri, akciğerin kistik hastalıkları, akciğerlerin bütünlüğünün bozulması sonucu göğüs kafesi içerisine hava toplanması anlamına gelen pnömotoraks ve trafik kazaları, kesici delici alet yaralanmalarına müdahale olarak sayabiliriz.

Bildiğim kadarıyla akciğer kanser tanısı genellikle Göğüs Hastalıkları uzmanı tarafından konuluyor. Hastaları size onlar mı sevk ediyor?
Evet…
Akciğer hastalıklarındaki bulgular genellikle; öksürük, balgam çıkarma, balgamdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olduğundan, bu bulguları olan hastalar “Çok öksürüyor ve balgam çıkarıyorum. Bugün balgamda da hafif bir pembelik hissettim. Ben en iyisi Üniversite’mizin “Göğüs Cerrahisi Polikliniği” ne bir muayene olayım” demiyor. Haklı olarak Göğüs Hastalıkları’na başvuruyor. Bu sadece akciğer kanseri hastaları için geçerli değil tabi ki. Tüm hastalarımızın bulguları, aşağı yukarı benzer olduğundan, Göğüs Cerrahisi polikliniği, Göğüs hastalıkları polikliniği ile konsültasyon şeklinde çalışıyor. Tabi ki bu durum sadece ülkemizle ilgili değil. Tüm dünyada da bu şekilde bir uygulama mevcut.

Polikliniğinize kabul ettiğiniz başka hastalıklar var mı?
Akciğer kanserleri dışında, kedi, köpek, koyun gibi hayvansal parazitlerle oluşan akciğer kistleri de özellikle Göğüs Cerrahisinin ameliyatları arasında sayılmaktadır. Bunların dışında mediasten dediğimiz göğüs boşluklarının içerisinde yer alan dokulardan kaynaklanan, tüm iyi veya kötü huylu urların tedavisi, akciğer zarlarından kaynaklanan ve mezotelyoma olarak adlandırılan hastalıkların erken evre tedavileri, trakea dediğimiz soluk borusunu ilgilendiren iyi ve kötü huylu hastalıklar, ayrıca yemek borusu tümörlerinin erken evredeki tedavileri de göğüs ameliyatları yapılarak düzelebilen rahatsızlıklar arasındadır. Bunların dışında kalan durumlar da var tabi. Çocukluktan itibaren sürekli akciğer infeksiyonları geçiren kişilerde gelişebilen ve akciğer içerisindeki nefes yollarının (bronşların) artık tedavisi olmayan şekilde kese halini alması ve sürekli iltihap kaynağı olması durumunu anlatan bronşektazi dediğimiz hastalıkda; ayrıca “çok ilaca dirençli” dediğimiz ve bir türlü tedavisi yapılamayan verem olgularında, hasta bölgelerin ameliyat ile çıkarılması, bu hastalıkların tedavisini sağlayabilmektedir. Son olarak da şunu söylemek isterim. Halkımızın da çok iyi bildiği gibi anadan doğma göğüs çöküklüklerinde (pectus excavatum) de ameliyat ile son derece iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Polikliniğinizin çalışma günleri ve saatleri nedir?
Polikliniğimiz, her gün, mesai saatleri içerisinde, CBÜ Hastanesi’nin girişinde bulunan Kalp ve Damar Merkezi’nin (D Blok) içerisindeki “Kalp Damar Cerrahisi Polikliniği” ile ortak mekanı kullanarak sürdürülmektedir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder