Sayfalar

19 Mart 2010 Cuma

AKCİĞER KİSTİ - KİST HİDATİK

Merkez Efendi Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr.Ali Akpınar konuğumdu:

Akciğeri tutan Kist hastalığının (Hidatik) bulguları nelerdir?
Kist Hidatik, köpek, kedi, kurt gibi ana konak olarak adlandırdığımız hayvanlardan bulaşan paraziter bir hastalıktır. Ara konak olan insan ve koyun, keçi gibi evcil hayvanlarda görülür. En sık karaciğerde yerleşir. İkinci sıklıkta akciğerleri tutar. Ülkemizde sık olarak görülmektedir. Başlangıç aşamasında bulgular çok geneldir. Öksürük, balgam, göğüs ağrısı, hafif ateş, deri döküntüleri görülebilir. İleri aşamada ise kistin bronşlara açılması sonucunda şiddetli öksürük ve bunu takip eden tuzlu sıvı balgam ve soğan zarına benzer bir madde (membran) çıkarılması bu hastalık için tipiktir.

Bu şikayetleri olan hastalara önerileriniz nedir?
Başlangıç aşaması için saydığım belirtiler oldukça genel belirtilerdir. Bunlar sıradan bir üst solunum yolları enfeksiyonunda rastlanacak bulgulardır. Ancak günümüzde tanı araçları yaygınlaşmıştır. Bu yüzden konuyla ilgili olarak Göğüs hastalıkları veya Göğüs cerrahisi uzmanına başvurdukları takdirde, muayene sonucunda Kist hidatik düşünülen hastalarda, kan tetkikleri, balgam tetkikleri ve akciğer grafileri istenir. Bunların sonucunda gerek duyulursa Akciğer tomografisi de çektirilerek tanı kesinleştirilir.

Akciğer Kist Hidatiğinin tedavisi mümkün mü?
Mümkündür. Başlangıç aşamasında olan küçük ve ince cidarlı kistlerde ilaç tedavisi verilmektedir. Ancak bu sadece hastalığı kısıtlamak ve ilerlemesini durdurmaya yarar. Kesin tedavi cerrahidir. Özellikle büyümüş ve bronşa açılmış kistlerin hemen ameliyat edilmesi gerekir.

Ameliyatı kolay mı?
Kist Hidatik ameliyatları kolay değildir. Göğüs kafesinin açılarak akciğerdeki kistik bölgenin daha fazla yayılmayacak şekilde alınması gerekir. Ancak ülkemizde bu konudaki deneyimin fazla olması ve anestezi alanındaki gelişmeler giderek işimizi daha da kolaylaştırmaktadır.

Ameliyat sonrası yatış süreleri?
Ortalama 7-10 gündür. Yalnız bu süre yine de hastalığın aşamasına göre değişkenlik göstermektedir.

Ameliyat sonrası hasta için en önemli sıkıntılı durum/durumlar nelerdir?
Göğüs ameliyatları sonunda hastalara mutlaka göğüs tüpü takılır. Bu işlem hem göğüs içi negatif basıncın sağlanması, hem de akciğerin iyileşmesi içindir. Ortalama 3-5 gün bu tüplerin varlığı ve bu süre içerisinde devamlı solunum egzersizleri yapılması hastalar için en sıkıntılı durumdur. Ayrıca hastalar ağrıdan da sık yakınmaktadır. Bu konuda güçlü ağrı kesiciler ile şikayetler giderek azalmaktadır.

Polikliniğinizin çalışma günleri ve saatleri nedir?Merkez Efendi Devlet Hastanesi ek poliklinik binası 2. katta hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde polikliniğimiz açıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder