Sayfalar

3 Mart 2010 Çarşamba

Manisa AMATEM uzmanı Dr.Kaan Toksöz Alkol Bağımlılığı tedavisini anlatıyor


“AMATEM” ile ilgili bilgi verir misiniz?
AMATEM (Alkol-Madde Araştırma ve Tedavi Merkezi)Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı bir birimdir. Burada alkol ve uyuşturucu, uyarıcı niteliği olan, bağımlılık yapan maddelerden korunma ve bağımlılık tedavisi uygulanmaktadır.
Amatem servisinde, yoğun bakım ünitesinde 4 yatak, arındırma ünitesinde 6 yatak, toplamda is 31 yatak bulunmaktadır. Yine servisimizde hastaların ortak kullanımına açık 1 ofis, kütüphane ve yeni yapımı biten rehberlik ve uğraşı salonu vardır.

Alkolizm nedir?
Biz buna bağımlılık diyoruz. Alkol bağımlılığı, kişinin, fiziksel, ruhsal ve sosyal zararlarını görmesine rağmen kullandığı maddeyi yani alkolü bırakamamasıdır.
Alkol bağımlılığının tedavisi var mıdır?
Bağımlılık bir hastalık olduğu için tedavi edilmesi gerekir. Genel düşüncenin aksine bağımlılığın tedavisi mümkündür.

Tedavide kullanılan yöntemler nelerdir?
Servisimizde ilaç tedavisi, bireysel ve grup terapisi uygulanarak hastalarımızın tedavileri sürdürülmektedir. Aynı zamanda rehberlik, bilinçlendirme ve rehabilitasyon çalışmalarıyla bu tedavi desteklenmektedir.

Tedavide başarıyı artıran faktörler nelerdir?
Bağımlı kişinin tedaviye istekli olması en önemli unsurdur. Eğer kişi bağımlılıktan kurtulmak istemiyorsa ya da bırakma eylemine karşı samimi değilse, başarılı olması neredeyse imkansızdır.

Yatarak mı, ayaktan tedavi mi öneriyorsunuz ?Bağımlının yaşadığı çevreden kopması, bağımlılık merkezine gelmesi alkolü bırakmada başarı oranını arttıracaktır. Bazı durumlarda ayaktan tedaviyi de öneriyoruz. Ama çevresi ile iletişimi kopmuş sosyal hayatta tutunamayan kişilerin yatarak tedavi görmesi daha iyi olacaktır. Ayrıca deliryum tremens olgusu nedeniyle yatarak tedaviyi öneriyoruz.

“Deliryum Tremens” nedir?
Alkol alımı kesildikten, özellikle 2. günden sonra ortaya çıkar. Bilinç, konsantrasyon bozuklukları, hallüsünasyonlar (özellikle görsel), dalgalı seyir, yer zaman kişiyi karıştırma oluşur. Ölümle sonuçlanabilir.

Alkolizmin sonuçları nelerdir?
Sosyal yönden; boşanma veya terkedilme, adli sorunlar, iş sorunları, ev-iş-trafik kazaları. Tıbbi yönden; karaciğer harabiyeti, kalp büyümesi, el ve ayaklarda his kayıpları, Wernicke Korsakoff sendromu (bir tür bunama), kansızlık, hipertansiyon, pankreas iltihabı, kanser, kas yıkımı izlenmektedir.

Detoksifikasyon (arındırma) nedir?
Alkolün yıkıcı etkilerinden kişiyi kurtarmak, gerekli medikal tedaviyi sağlamak esastır. Kişi halsiz, bitkin, bilinç bulanıktır. Arındırma safhasıdır. Semptomatik tedavi ve bazı ilaçlar ön plandadır. Taburculuğa kadar olan süreçte ilaçların dozları azaltılarak kesilmektedir.
Amatem yatışı 21 gün olarak planlanmıştır. Bunun ilk bir haftası arındırma tedavisidir. Bu dönem içinde motive olan, servis kurallarına uyum sağlayan, ruhsal tedaviden yarar görecek hastalar bağımlılık tedavisine alınmaktadır. Yatarak tedavisinde gerek olmayan hastalar ayaktan tedavi ünitesinde izlenmektedir.

Hastalarınızın tekrar alkole başlama olasılığı nedir?
Oldukça yüksek bir orandır. İlk üç ay tüm hastalarımız alkol kullanmadan durabilirler. Ancak ilk üç aydan sonra eğer kontrollerine ve terapiye gelmiyorlarsa maalesef tekrar kullanma olasılığı bu üçüncü aydan itibaren çok yüksek bir orandadır. Altı ay geçtiğinde hastamızın eğer kontrollerini aksatmıyorsa iyi yolda gittiğini, başarma olasılığının çok yükseldiğini düşünüyoruz. Ancak risk bu hastalarımız için de devam etmektedir
Her alkol alan ben bundan kurtulmak istiyorum derse size başvurabiliyor mu?
Kurtulmak isteyen herkes bize başvurabilir. Başvuru kriterleri 50 promil ve üzeri alkollü olmamak, servis kurallarına uymayı kabul etmektir.

Tedavi ekibi kimlerden oluşmaktadır?
1 uzman hekim, 1 psikolog, 8 hemşire, 1 tıbbi sekreter, 8 hasta bakıcı ve 1 güvenlik görevlisinden oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder