Sayfalar

3 Mart 2010 Çarşamba

Manisa AMATEM Psikoloğu Ali Kırboğa anlatıyor: Alkol Bağımlılığında Psikoterapi


Grup terapisi nedir?
İnsan doğduğu andan başlayarak çeşitli sosyal toplulukların içinde bulunur. Buna bağlı olarak bu toplulukların kendisine verdiği evlatlık, annelik, babalık, kardeşlik, dostluk, karı-kocalık veya iş yaşamındaki diğer roller gibi çok çeşitli sosyal rolleri vardır. İnsanlar arasında çeşitli ilişkiler ve etkileşimler yine toplumun küçük bir modeli olan grup terapisi içinde de tekrarlanır, gözden geçirilir ve çözümler üretilebilir. Ayrıca grup terapisinde aynı anda birden fazla hasta tedavi olduğu için ekonomiktir.

Alkol Bağımlılığında grup terapisi uygulanıyor mu?
Grup psikoterapileri hemen tüm ruhsal rahatsızlıklar gibi alkolizmin ve diğer madde bağımlılıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Grup, öncelikle toplum tarafından’’ alkolik, ayyaş, sarhoş’’ gibi yaftalar alarak dışlanmış, yargılanmış ve hor görülmüş olan alkol bağımlısına, kendisi gibi diğer hastalarla bir araya gelme olanağı sağlayarak dayanışma atmosferi oluşturur. Grup üyeleri, birbirlerinin bağımlılık sürecindeyken yaşadıkları yabancılaşma ve bırakma sürecindeyken yaşadıkları matem ve çeşitli hayal kırıklığı duygularını anlar, paylaşır ve destek verir. Alkol bağımlılarının oluşturdukları gruplarda tüm üyeler, her birinin başvurabileceği inkar ve direnç düzeneklerini kolayca fark ederler ve yüzleşme yoluna giderler. Bu tarz yüzleşmeler, terapistin yapacağı yüzleştirmelerden daha az acı verdiği gibi daha kolay kabul edilir.

Grup terapisine hasta seçimi nasıl yapılmaktadır?
Hastanın motive olması önemlidir. Terapiye herhangi bir dış zorlama ve baskı sonucunda değil kendi arzusu ile değişmeyi amaçlayarak katılır. Bu yaklaşımı kendi sorununa yardımcı olacak bir yöntem olarak seçer. Hastanın grup terapisini sürdürecek olgunlukta olması gerekir.

Alkol bağımlılığında çözüme yönelik yaklaşım ne anlam ifade etmektedir?
Yapılan çalışmalarda alkol kullanım sorunlarının değerlendirildiği, cesaretlendirici geri bildirim ve tavsiyelerinin yapıldığı, 1-4 seans süren kısa süreli görüşmelerin, sorunlu içicilerde etkin olunduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda daha sonra uygulanacak tedavilerin etkinliklerini arttırdığı da izlenmiştir. Burada amaç hastanın işe yaramayan olumsuz davranış ve tutumlarının yerine kendisi ve toplumla daha barışık yaşayabileceği yaklaşımları, iletişim biçimlerini göstermektir. Alkol ve madde kullanımına yol açan etkenlerin etkisizleştirilmesi hedeflenmektedir.

Bağımlı hastalarla eğitim programları nasıl yapılmaktadır?
Hafta içi yapılan günaydın toplantılarında, bağımlılık süreci, kişinin kendini tanıması, toplumdaki yerini görmesi, bunları ayık, temiz kafayla düşünmesi, paylaşması hedeflenmektedir. Ayrıca yüksek riskli durumların tanınması, alkol alma arzusu ve dürtüsü ile başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, alkol ile ilgili düşüncelerle başa çıkmak, sorun çözme becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Bilinçlendirme toplantılarında ise, alkol kullanımının zararları, beden-ruhsal sağlık üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili bilgiler gösterilmekte konu hastaların da katkılarıyla karşılıklı işlenmektedir.

Hastanenizde, alkol bağımlılığında terapi ile başarı oranlarınız nedir?
Elimizde sağlıklı bir istatistik yok. Bölge hastanesi olduğumuz için hastalarımız farklı illerden gelmektedir. Maalesef kontrollerine gelmeyen, iletişimin kesildiği hastalarımız var. Bu durum oran belirlememizi engelliyor. Bağımlılık ömür boyu süren bir hastalıktır. Tedavideki başarı hastaya kalmış bir durum. Biz yol gösteriyoruz, kılavuzluk ediyoruz, iç görü kazandırmaya çalışıyoruz. Kişi alkolü bırakmaya karşı istekli ise, samimi ise başarı oranı yükselmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder