Sayfalar

19 Temmuz 2010 Pazartesi

Pankreas Kanseri

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Bu hafta sizlere en kötü kanser tiplerinden biri olan pankreas kanseri hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bildiğimiz gibi pankreas eksikliğinde şeker hastalığına yol açan insülin salgılamaktadır. On iki parmak bağırsağının içerisinde, birinci ve ikinci bel omurlarının önünde yer alan pankreas ayrıca sindirim enzimleri salgılamaktadır. İşte bu organdan kaynaklanan kanser erken bulgu vermediği için çok geç tanı konulabiliyor. Erken tanı konulduğu durumlarda bile 5 yıl yaşama şansı ortalama yüzde 20 civarındadır.
Pankreas karın içi organları arasına gizlenmiş bir organ. Bulunduğu yer itibariyle belirti vermiyor. Ayrıca pankreasın etrafında onu koruyacak bir dokusu ve kapsülü yok, onun için etraftaki doku ve organlara çok çabuk sıçrayabiliyor. İşte bu nedenlerle tehlikeli bir hastalık. Peki ne yapabiliriz? İşte her zaman söylediğim şeylere dikkat edebilirsiniz. Birincisi, sağlıklı beslenmeliyiz! Ruhsal olarak ta sağlığımıza dikkat etmeliyiz ki bağışıklı sistemimiz güçlü olmalı. İkincisi, sağlık günümüz olmalı! Yani şikayetimiz olmadan doktora kontrole gitmeliyiz. Üçüncü olarak bu hastalığa özgü aşırı alkol almak tehlikeli gibi görünüyor. Alkol alınsa bile belirli dozda ve mutlaka arada en az 1 hafta almadığınız günler olmalı ki karaciğer kendini tamir etsin.
Hepinizin tanıyacağı rahmetli Şener Giritligil abimde maalesef bu hastalık nedeniyle ölmüştü. Kendisi çok alkol almazdı ama sigarayı değil içmek adeta yerdi. Allah kendisine rahmet eylesin. Pankreas kanserinden hayatını kaybeden ünlü isimler arasında İtalyan tenor Luciano Pavarotti, prodüktör Arif Mardin ve gazeteci yazar Ufuk Güldemir de bulunuyor. Bunun dışında sinema sanatçısı Patrick Swayze ve Galatasaray kulübü eski başkanı Özhan Canaydın’da pankreas kanseri nedeniyle ölmüştü.
Belirsiz karın rahatsızlıkları genellikle pankreas kanserinde tümörün gelişimini gösteren tek belirtidir. Diğer bir belirti de karnın arka tarafından yayılan ve eğilince etkisini gösteren acı verici ağrılardır. İştahınız kapanır ve kilo kaybetmeye başlarsınız. Çoğu pankreas tümörü pankreasın baş tarafını etkiler. Büyüdüklerinde ise karaciğerden ve safra kanallarından bağırsaklara giden kanal çıkışlarını tıkarlar. Bu da bilirubinin artışını tetikler. Sarılık, kaşınma, kahverengi sıvı idrar ve açık kil rengi katı idrar bu belirtilerin devamıdır.
Bu konuda doğal beslenmeyle ilgili olarak birkaç uyarıda bulunmak istiyorum. İnsanoğlu doğal olarak çaresizlikle karşılaştığında her şeyi araştırır. Ancak unutmayın ki bu durumlar aynı zamanda spekülasyonların, kandırmacaların da en çok olabileceği durumlardır. Bu nedenle alabileceğiniz en önemli tedbir yağlı gıdalardan uzak durmak ve posalı meyve-sebzeler tüketmektir. Düşünün ki çok zengin, meşhur insanlar bile bu hastalıktan ölüyor. Gerçek bir çözüm olsa, ona sahip olan Nobel ödülü alır ve yedi ceddine yetecek para kazanırdı. Niye gizli olsun, bilmem ne köyündeki bilmem ne otu iyi geliyor olsun ki? Birde bu açıdan düşünün.
Tanı ile ilgili sorularımı üniversitemiz gastroenteroloji hocası Doç.Dr.Ender Berat Ellidokuz yanıtladı. Tedavi ile ilgili sorularımı ise yine üniversite hocalarımızdan genel cerrahi uzmanı Doç.Dr.Yavuz Kaya yanıtladı. Umarım faydalanırsınız.
Sağlıkta Gündemi takip edin sağlıklı yaşayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder