Sayfalar

19 Temmuz 2010 Pazartesi

CBÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr.Ender ELLİDOKUZ: PANKREAS KANSERİ ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR.

Pankreas kanseri nedir?
Pankreas dokusu hücrelerinden köken alan kanserlerdir. Pankreas, besinlerin ince bağırsaktan emilebilmesi için parçalayan enzimler ve insülin gibi hormonları salgılamaktadır. Kanseri de bu grup hücrelerden gelişmektedir.

Günümüzde tanı sonrası ortalama yaşam süresi nedir?
Yaşam süresi tanı anında hastalığın yaygınlığına bağlıdır. Yaşam süresi genellikle hastalık yaygın aşamada tanınabildiği için kötüdür. Hastaların ortalama %5’i tanıdan sonraki beş yılı görebilmektedir.

Risk faktörleri nelerdir?
50 yaştan sonra hastalığın sıklığı aniden artmakta, tanı anında hastaların çoğunluğu 60-80 yaş civarındadır. Sigara içmek, aşırı kilo, alkol kullanımı ve şeker hastalığı bu hastalık için artmış risk oluşturmaktadır. Ailesinde pankreas kanseri olanlarda da risk artmaktadır.

Bulguları nelerdir?
Hastalık gelişme sürecinde genellikle erken belirti vermez. İleri dönemde oluşan belirtiler genellikle pankreasın komşuluğundaki dokulara tümörün yayılma ya da etkisi ile oluşur. Göbeğin üst kısmında oluşan, hastalar tarafından tam tarif edilemeyen dolgunluk, yanma şeklinde ağrı genellikle tümörün genişlemesine ya da sinirleri etkilemesine bağlıdır. Sarılık, bulantı, kusma ve idrar renginde koyulaşma diğer belirtileridir. Ortaya çıkan şeker hastalığı, bazen öncül habercisi olabilir.

Nasıl tanı koyuyorsunuz?
Tanı genellikle bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri ile konulmaktadır. Kuşkulu durumlarda tanı pankreastan yapılacak biyopsi ile kesinleştirilmektedir.

Pankreas kanserinden korunmak mümkün mü? Örneğin “zerdeçal” gibi bir takım doğal koruyucu bitkiler var mı?
Pankreas kanserlerinden korunmak amacıyla yapılabilecekler sınırlıdır. Daha önce bahsettiğimiz gibi sigara ve alkolden uzak durmak gibi değiştirebileceğimiz risk faktörlerini azaltmak dışında pek seçeneğimiz yoktur. Kolon ve diğer bazı kanserlerde mümkün olan erken tanı araçları bu hastalık için yoktur. Bu nedenle korunma daha önem taşımaktadır. Doğal ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalardan korumaya yönelik olanlar çok sınırlıdır. Özellikle yan etkilerini bilemediğimiz bu tip olası faydalara dikkatli yaklaşmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder