Sayfalar

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Merkez Efendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.Hasan Demirel: Sezeryan mı, normal doğum mu?

Normal yolla doğum mu yoksa sezaryen mi önerirsiniz?
Bu soruyu önermek şeklinde değil de "normal doğum mu,sezaryen mi" şeklinde sorarsanız; doğum zamanı yaklaşan bir hamilede mutlak sezaryen şartları varsa ki mutlak ve göreceli şartlar bellidir, tabii ki sezaryen öneririm. Ancak bu şartlar, bu haller yoksa hamileyi normal doğuma bırakırım, ya da normal doğumu deneyebilirim. Bu, sezaryen endikasyonu olmayan hamilelerde mutlaka normal doğum olacak anlamına gelmemelidir. Normal doğumun seyri esnasında her an sezaryen gereği ortaya çıkabilir.

Normal doğumun sakıncalı olduğu durumlar nelerdir?
Bu soruya da normal doğumun mümkün olamayacağı haller desek daha doğru olacak sanırım. Ya da sezaryen gereken hallerin varlığına rağmen normal doğumda ısrar etmek diyebiliriz. Başlıcalarını sayacak olursak; önceki doğumun sezaryenle olmuş olması, doğum kanalının (çatı) dar olması, bebeğin sıkıntıya girmesi (fetal distress veya intauterin asfiksi), bebeğin doğum kanalına yan olarak girmeye çalışması (situs transversus), bebeğin doğum kanalına baş yerine makatı ile giriyor olması (makat geliş), bebeğin sonunun önde gelmesi (placenta previa) ve kordon sarkması gibi durumlardır.

Normal doğum kadın cinsel organında genişlemeye yol açar mı?
Normal doğum fizyolojik bir durumdur. Herhangi bir terslik olmadığı taktirde genital kanalda ya da kadın cinsel organında fizyolojik sınırlarda değişmelere yol açar. Bu da herhangi bir fonksiyon kaybı veya probleme neden olmaz. Ancak iyi idare edilmemiş normal doğumlar, ev doğumları, çok sayıda ve sık doğumlar sonrasında fizyolojik sınırlar dışına çıkılabilir ve doğum kanalında gevşemeler ve sarkmalar olabilir.

Bu genişlemeyi önlemek gerekli mi? Gerekliyse neler yapıyorsunuz?
Bir önceki sorunun cevabında belirttiğim gibi genişleme değil de, gevşeme ve sarkmaları önlemek için hastalarımıza doğumlar arası en az 2 yıl olmasını, çok doğum yapılmasının komplikasyon oranını arttıracağını, doğumların mutlaka hastanede yapılmasını, gebelik kontrollerinin ihmal edilmemesini, iyi beslenmenin önemini hatırlatıyoruz. Doğumda gerekiyorsa epizyotomi dediğimiz, doğum kanalının son kısmına yaptığımız kesi ile olası görünür ya da görünmez yırtıkları önleyerek gelecekte olabilecek gevşeme ve sarkmalardan korumayı amaçlıyoruz.

Normal doğum sırasında sorun yaşanırsa ne yapıyorsunuz?
Karşılaştığımız soruna göre değişmektedir. Sorun, doğumun bir an önce gerçekleşmesini gerektirecek türde ise derhal sezaryene başvuruyoruz. Günümüz doğum hekimliğinde forseps ve vakum ile doğumlara pek başvurulmamaktadır. Örnek verecek olursam tahmini doğum gününün bizce yeterince geçmiş olması, doğum ağrılarının yetersiz olması veya hiç olmaması vb) ise tıbbi tedavilere başvuruyoruz.

İlk kez normal doğum yapacaklara bir hekim olarak vermek istediğiniz mesaj var mı?
Öncelikle normal doğum en doğal, fizyolojik bir durumdur. Ortalama 12-14 saat sürer ve çok sabırlı olunması gerekmektedir. Başta doğum ekibi, hasta ve hasta yakınlarının hissedilen ağrıların şiddetinin kötüye gidişin yada herhangi bir hastalığın belirtisi olmadığının iyi bilinmesi gerektiğini, doğumun mutlaka bir doğum kliniğinde (hastanede) yapılmasını, hastanede kendisi ile ilgilenen görevlilerle işbirliği yapılmasının, onlara güvenmelerinin önemli olduğunu hatırlatırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder