Sayfalar

17 Mayıs 2010 Pazartesi

CBÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr.Tayfun Özçakır: NORMAL DOĞUM MU SEZERYAN MI?

“Sezeryan mı normal doğum mu” diyenler neye göre karar vermeli?
Tıbbi yönden bakacak olursak hem bebek hem anne açısından hangisinin daha sağlıklı olduğu, anne açısından hangisinin daha ağrısız geçtiği ve daha az yara izi bıraktığı, ve komplikasyon riskleri önemli. Ancak bu konularda kendi meslektaşlarımız arasında dahi tartışma konusu ve fikir birlikteliği yok. Genel kural olarak normal doğum yapmasına engel bir durum söz konusu olmayan anne adaylarının normal doğum yapması daha mantıklı gibi görünmekte. Zira sezeryan sonuçta bir ameliyat ve her ameliyat kendine göre bir takım riskleri de beraberinde getirmekte.
Benim kişisel görüşüme göre olayın psikolojik yönü de önemli. Anne adayı üzerinde tüm değerlendirmeler tamamlandıktan sonra doğum yaklaştığında normal doğuma tıbbi yönden bir engel bulunmuyorsa, anne adayının tercihine de saygı göstermek gerekiyor.

Daha önce vajenden ameliyat olmuş kadınlar normal doğum yapabilir mi?
Bu ne tür bir ameliyat olduğuna bağlı. Yapısal olarak doğuştan gelen problemler nedeniyle gerçekleştirilmiş operasyonlar olmuşsa veya anne adayında idrar yolları-vajina, barsak yolları-vajina arasında bizim fistül adını verdiğimiz anormal bağlantılar, kaçaklar varsa doğumu sezeryanle gerçekleştirmek gerekir.

Sezeryan olan kadınlar daha sonra normal doğum yapabiliyor mu?
Teorik olarak mümkündür. Ancak sezeryan sırasında bebeği çıkartabilmek amacıyla rahim duvarı kesildiği için sonraki gebeliklerde bu bölgenin doğum ağrıları sırasındaki gerilmelere-kasılmalara dayanamayıp yırtılma ve şiddetli kanama riski mevcut. Bu riski göze alamadığımız için önceki gebeliklerinde sezeryanla doğum yapan bayanlara takip eden gebeliklerinde de sezeryanla doğum öneriyoruz. Özellikle önceki sezeryanda rahim duvarında yapılan kesi dikey olarak yapılmışsa risk daha fazladır. Günümüzde daha çok yatay kesi tercih edilmektedir. Hangisinin uygulandığını bilebilmek için gebenin daha önceki ameliyat notunu mutlaka hekimine göstermesi gereklidir. Doğum ağrıları beklenenden önce başlamış eski sezeryanlı bazı olgularda, rahim ağzının tam açık olması nedeniyle normal doğum yaptırdığımız olgular da mevcut.

Sezeryan hangi durumlarda zorunludur?
Önceki gebeliğinde sezeryanla doğum yapanlar, bebeğin pozisyon ve duruş anormalliği, annenin çatısı dediğimiz leğen kemiği yapısı dar ise, anne karnındaki bebek sıkıntıda ise, bebeğin eşi (plasenta) anormal yerde bulunuyorsa, örneğin doğum yolunu kapatıyorsa, bebeğin kordonu doğum yoluna sarkmışsa, doğum kanalında yumuşak doku veya komşu organlara ait tıkanıklığa yol açabilecek nedenler bulunuyorsa (tümörler, kanser), annenin doğum yolunda viral enfeksiyonlar varsa bebeğe bulaşma riski nedeniyle veya annenin daha önce rahimden geçirmiş olduğu myom ameliyatı öyküsü varsa sezeryan yapmak gereklidir.

Sezeryande anne ağrı duyar mı?
Doğum gerçekten ağrılı bir olaydır. Hani bir söz vardır, “doğum sancıların mı tuttu” derler. Ancak teknoloji buna da çözüm buldu diyebiliriz. Epidural anestezi (belden uyuşturma) ile anne adaylarının çoğu doğum ağrılarını hissetmeden konforlu bir şekilde doğumu gerçekleştirmekte. Artık birçok merkezde epidural anestezi başarıyla uygulanabilmekte. Epidural anestezi sezeryan sırasında da uygulanabilmekte. Böylece anne hem bebeğini doğar doğmaz görebilmekte hem de ameliyat sonrası nispeten daha az ağrı duymakta. Ameliyat sonrasında gaz sancısı, ameliyat yerinde ağrı-hassasiyet hissetse de bu sorunlar kolayca giderilebilmektedir.

Verilen anestezinin bebeğe veya süte zararı var mı?
Eskiden yapılan birkaç çalışmada epidural anestezi sırasında verilen bazı anestezik maddelerin yeni doğan bebekte sarılık geliştirme olasılığını arttırdığına yönelik ifadeler mevcuttu. Ancak daha sonraki çalışmalar bunun doğru olmadığını gösterdi.
İkinci bir husus, özellikle genel anestezi ile yapılan sezeryanlarda bazen bebeğin doğurtulma süresi uzarsa bebekte solunum depresyonu dediğimiz geçici bir uyku hali, geç kendine gelme durumu ortaya çıkabiliyor. Bu durum da çoğunlukla geçici bir durum ve bebek kısa sürede normale dönüyor. Bunların dışında anestezinin bebeğe veya süte bir zararı bulunmuyor.

Sezeryanla doğan bebeklerde sık rastlanılan bir hastalık veya bozuklu var mı?
Sezeryan işleminin kendisine bağlı olarak bebekte yukarıda söylediğimiz durumların dışında anormal bir hastalık gelişme olasılığı söz konusu değil. Genel olarak sezeryan veya normal doğum ile doğurtulmuş bebekler arasında bebek ölüm oranları istatistiksel olarak farksız diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder