Sayfalar

18 Mart 2010 Perşembe

Yaşlılıkta Cinsellik

Cinsellik nedir?
Cinsellik insanoğlunun temel gereksinimlerinden biridir ve her yaşta farklı yaşanır. Zamanla her şey değişim göstermektedir. Geride bıraktığımız yıllar vücudumuzda da değişiklik meydana getirmektedir. Benzer şekilde cinsel gücümüzde de değişim olmakta. Siz eğer yetmişinde de 18 yaşındaki cinselliği arıyorsanız, maalesef bu mümkün değil. Sorun cinselliğin sadece dühul (koit) olarak algılanmasında.

Yaşlılıkta cinsellik devam eder mi? Etmeli mi?
Cinsellik ile fertilite (çoğalabilme yetisi) ayrı kavramlardır. Kadınlarda menapoz fertiliteyi ortadan kaldırırken erkeklerde böyle bir durum söz konusu değildir. Sonuçta değişerek de olsa her iki cinste de cinsellik devam eder. En başta söylediğim gibi temel ihtiyaç olduğu için mutlu olabilmek adına evet devam etmelidir.
Eskiden belirli bir yaşın üstündekiler cinsellikten bahsetmeye bile korkarlardı. Bu tamamen yanlış bir tutum. Sadece değişimi kabullenmek gerekir. Nasıl saçlarımız, tenimiz eskisi gibi değilse, yakını göremiyorsak; cinsel gücümüzde de bir azalma olacaktır. Bu yaşamın kuralı. Fakat cinsellik her yaşta bir şekilde devam eder.

Cinsel yetmezliğin yaşlılıkta tedavisi var mı?
Sadece yaşlılıkta değil her yaşta tedavisi mümkün. Önemli olan tedavi şeklini hastamızın kabul edip etmemesi veya kabullenmesi diyebilirim. Bazı durumlarda “mutluluk çubuğu” dediğimiz bir şekilde ameliyatla çözüm olabiliyor fakat hastalarımız bu yöntemi duyunca vazgeçiyorlar. Aslında çoğunun “mahalle baskısı” nedeniyle kabul etmediğini anlayabiliyorum.

Viagra türü ilaçları almanın bir zararı var mı?
Öncelikle hangi ilacı alırsanız alın mutlaka doktorunuza danışın. Kesinlikle eczaneden reçetesiz ilaç kullanmayın. Bu tür ilaçların kalp bozukluğu durumunda ve ilgili birtakım ilaçlarla birlikte kullanılması tehlikeli olabilir. Ürolog ve kalp doktoru ortak karar vermeli.

Cinsel gücü ölünceye kadar korumak mümkün mü?
Yaşadığımız sürece cinselliği korumak mümkündür. Yaşlılıkta cinsel yaşamdaki değişimin kişinin algısındaki değişime ve bu duruma adapte olamamasına bağlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca aynı yaşlarda şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının daha fazla görülmesi de cinselliği azaltabiliyor. Sonuçta sağlıklı ve mutlu olabilirsek tüm bu hastalıkların olma şansıda azalacaktır. Sağlıklı yaşarsak sağlıklı bir yaşlı oluruz.

Bu tür sorunlarla hangi uzmanlık alanı ilgileniyor?
Yeni yapılan üniversite hastanemizde, Üroloji kliniğimizde hem kadın hem de erkeklerdeki her türden cinsel problemlerle ilgilenilmektedir. Genel anlamda yaşlılıkla “Geriatri” uzmanları ilgilenmekte ancak şehrimizde olmadığı için kalp ve dahiliye uzmanlarına gidilmelidir.
Celal Bayar Üniversite Hastanesi Üroloji Kliniğinde muayene olabilmek için 532 2838045 veya 0 236 444428-2823 nolu telefonlardan randevu alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder