Sayfalar

10 Ağustos 2010 Salı

Çocuklarda Diş Sağlığı

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Sıcak tatil günleri devam ediyor. Çocuklarımıza tatilde olmanın verdiği rahatlıkla hem beslenme hem de disiplin açısından bu dönemde biraz daha rahat davranıyoruz. Oyunla birlikte bol bol atıştırmalar; sık sık dondurma gibi tatlı yiyecekler daha çok tüketiliyor. İşte bu nedenlerle bu hafta sizlere çocuklarımızın diş sağlığı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.
Diş sağlığımızın çok önemli olduğunu sanırım söylememe gerek yok. Açıkcası 20 yılı aşkın bir süredir doktorluk yapmama rağmen diş konusunda benim bile çok eksiğim, bilmediğim hatta yanlış bildiğim konu varmış. Sizler sayesinden ben de öğreniyorum. Kızım 3 yaşında olmasına rağmen hala diş kontrolüne götürmedim. Ayşe hanımdan hemen bir randevu alacağım ve 1 yaşında olması gereken kontrolü biz ancak yaptırmış olacağız. Ama zararın neresinden dönsek kardır. Ayrıca kızıma yatarken hep süt içirdik ve ardından uyuyakaldı. Dahası içine daha sağlıklı olsun diye de bal koyardık. Neyse Dr.Ayşe hanımla konuştuktan sonra yanlışlarımı gördüm. İşte siz anne ve babalar umarım yanlışlarınızı benden daha önce görür ve farkına varırsınız. Zaten “Sağlıkta Gündem”in temel amacı da sağlık konusunda bir farkındalık oluşturmak.
Diş sağlığı konusunda eksiklerim olsa da genel sağlık kuralları vardır. Bu konuda benim sizlere önerim yine sağlığın temel konusu olan sağlıklı beslenme olacaktır. Diş sağlığımız için kalsiyumdan yana zengin yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Bunlar özellikle kalıcı dişlerin ve dişetlerinin sağlıklı gelişiminde önemli rol oynarlar. Şekerli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunlar çürük oluşumunu tetiklerler. Çocuklara her yemekten sonra diş fırçalamanın gerektiği öğretilmelidir. Bebeklerde dişler çıktıktan sonra dişler ve dişetleri temiz ve ıslak bir gazlı bezle silinmelidir. Fırçalama imkânı olmayan durumlarda, yemek sonrası ağız suyla çalkalanmalıdır. Tatlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu içecekler dişlerin yapısını bozarak çürüğe yatkın bir hale getirmektedir. Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak çocukta olumlu bir imaj oluşmasını sağlar. Böylece bizler gibi diş hekimi korkusu olmaz.
Ve en önemli konu da anne-babanın davranışlarıdır. Çocuklarımız söylediklerimizi değil yaptıklarımızı taklit ediyorlar. Bu nedenle onlara iyi örnek olmamız gerekiyor. Sağlıklı beslenerek ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı ile çocuğa sağlıklı bir model oluşturmalıyız.
Bu arada bir iki acil konuda öneri ile bu haftaki yazımı sonlandıracağım. Eğer tatilde çocuğunuzun dişi ağrırsa Ağrıyan dişin çevresini temizleyin. Ilık tuzlu su ile gargara yaptırın ve eğer varsa sıkışmış yiyecek artıklarını diş ipi ile uzaklaştırın. Çocuğunuza daha önce de denemiş olduğunuz bir ağrı kesici verin ve en kısa sürede bir çocuk diş hekimine götürün. Eğer dişlere bir çarpma veya kaza olur ve kırılma meydana gelirse sizin yapacağı çok fazla şey yoktur. Bu nedenle hiç zaman kaybetmeden diş hekiminiz ile temasa geçin. Travmalardan sonra her kaybedilen saat oluşan hasarı büyütmektedir.
Diş hekiminize ulaşana kadar yarayı ılık su ile temizleyin. O bölgeye soğuk kompres uygulayın. Varsa kırık diş parçalarını saklayın. Diş tümüyle çıkmışsa dişi bulun. Köküne mümkün olduğunca dokunmadan alın. Diş hekimine gidene kadar dişi saklamak için en ideal ortam süttür. Temiz bir kapta sütün içinde koruyarak en kısa sürede diş hekiminize gidin.
Isırılmış dil, dudak ya da yanak yaralı bölgeye buz koyun. Eğer kanama varsa, temiz bir gazlı bez ile hafifçe basınç uygulayın. Kanama 15 dakika içinde durmazsa diş hekiminize başvurun. Umarım bu acil durumlara hiç gereksinim duymazsınız. Hepinize iyi tatiller.
Sağlıkta Gündemi okuyun sağlıklı kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder