Sayfalar

4 Mayıs 2010 Salı

Manisa Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Fehmi Anıl: Katarakt Nedenleri

Katarakt kimlerde en sık görülüyor?
Katarakt genelde bir yaşlılık hastalığı olarak bilinir. Kataraktlı hastaların % 90’ından fazlası 60 yaşın üzerindedir. Daha az oranda olmak üzere her yaş grubunda görülebilir.

Katarakt nasıl oluşuyor?
Katarakt, oluşum nedenlerine ve yaşa göre 4 grupta incelenir:
1.Yaşa bağlı katarakt: Katarakt en sık yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ultraviole ışınları, sigara ve çeşitli çevresel etkenler gibi risk faktörleri oluşumda rol oynayabilir.
2.Doğumsal katarakt: Bebekler ve çocuklarda görülen kataraktlardır. Gebelikte ilaç kullanımı, annenin gebelikte geçirdiği hastalıklar, akraba evliliği ve metabolik hastalıklar sebep olabilir.
3.İkincil katarakt: Her yaşta görülebilir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalığı gibi sistemik hastalıklarda; glokom, üveit gibi göz hastalıklarında ortaya çıkabilirler. Ayrıca kortizon gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanılması katarakta yol açabilir.
4.Travmatik katarakt: Her yaşta görülebilir. Göze gelen künt darbeler veya delici yaralanmalar katarakta neden olabilirler.

Kataraktın tedavisi nedir?
Kataraktın tedavisi cerrahidir. Cerrahi dışında tedavi yöntemi yoktur. Kataraktı durduran veya gerileten bir ilaç halen bulunamamıştır. Gözlüğün kataraktın gelişiminde ve ilerlemesinde bir etkisi yoktur.

Kimlere tedavi gerekir?
Kataraktı belirli bir seviyeye gelmiş, görme fonksiyonu etkilenmiş ve bozulmuş kişilere tedavi gerekir.

Her Katarakt Tespit Edilen Kişiye Ameliyat Gerekir mi? Ne zaman ameliyat gereklidir?
Bebekler ve çocuklarda görülen kataraktların teşhis edildiğinde en kısa zamanda ameliyat edilmesi gereklidir. Bunun dışındaki kataraktlar ise günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlamaya neden olduğunda cerrahi tedavi düşünülmelidir. Gazete okumak, araba sürmek, televizyon seyretmek gibi işlerin katarakta bağlı görme kaybı nedeniyle istenildiği gibi yapılamadığı durumda kataraktın tedavisinin düşünülmesi gerekir. Katarakt ameliyatı acil bir ameliyat değildir. Muayene sonucunda göz doktoru ve hasta konuşarak ameliyat zamanı planlanabilir.
Ancak göz tansiyonuna neden olan bir katarakt veya şeker hastalarında lazer tedavisini engelleyen bir katarakt ileri derecede görme şikayeti yapmasa da alınmalıdır.

Katarakt Ameliyatı Yapılmazsa veya Çok Gecikilirse Ne Olur?
Eskiden ameliyat için kataraktın olgunlaşması beklenirdi. Günümüzde bu geçerli değildir. Kataraktın olgunlaşmasından önceki dönemde ameliyatı daha kolay ve iyileşme daha çabuk olur. Tedavinin gecikmesi kataraktın daha da sertleşmesine neden olur. Bu durumda ameliyat daha zor ve problemli olabilir.
Ayrıca ameliyatın gecikmesi veya hiç ameliyat edilmemesi durumunda katarakt gözde tansiyon artışı yani glokom ve göz içi iltihabı yani üveit gibi göz hastalıklarına yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder