Sayfalar

4 Mayıs 2010 Salı

KATARAKT: Çözüm Cerrahi

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Geçen hafta beyaz baston körler haftası nedeniyle göz sağlığını ve körlüğe en çok neden olan hastalıkları sizler için araştırdık. Yoğun ilgi olması ve sayfamızdaki yer kısıtlılığı nedeniyle önemli körlük nedenlerinden biri olan ve sık görülen kataraktı bu haftaya bıraktım.
Katarakt terimi Yunanca katarraktes (şelale) kelimesinden gelmektedir, çünkü o yıllarda kataraktın beyinden gelip lensin önüne akan kıvamlı bir sıvı olduğu sanılıyordu. Ancak günümüzde biliyoruz ki katarakt, lensin (göz merceğinin) saydamlığının azalmasıdır. Lenste çok küçük bir lekeden lensin tamamen buz camı görüntüsü almasına kadar uzanan her türlü opasiteyi (kesifliği) kapsayan bir terimdir.
Bu hafta katarakt hakkında sorularınızı Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanımız Dr.Hülya Deveci yanıtladı. Katarakt tedavisi ile ilgili sorularınızı ise yine aynı hastaneden Dr.Fehmi Anıl yanıtladı. Her iki uzmanımıza da çok teşekkür ederim.
Günümüzde kataraktın en iyi tedavisinin halk arasında “lazerli tedavi” olarak bilinen “FAKO” olduğunu biliyoruz. Bu ameliyat hakkındaki bilgileri de Merkez Efendi Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı ve sevgili eşim Dr.Bilge Müezzinoğlu yanıtladı. Sizler adına hepsine çok teşekkür ederim.
Tüm duyu organlarımız çok önemli. Ama sanıyorum ki görmek hepsinin bir adım önünde yer alıyor. Etrafımızı algılamada en önemli fonksiyonların başında geliyor. Tabii ki hastalıkları bu kadar değil. İnşallah ilerleyen haftalarda diğer göz hastalıkları ile ilgili sorularınızı uzmanlarımız yine yanıtlayacak.
Haftaya konumuz “Göğüs Cerrahisi”. Çoğu zaman biz hekimlerin bile karıştırdığı, tam olarak hangi hastaların başvurması gerektiğini bilemediğimiz bir uzmanlık alanı. Manisa’daki her 3 hastanemizde de bu konuda çok deneyimli uzmanlarımız var. Haftaya sizlere bu uzmanlık dalını, hangi hastalıklarla ilgilendiklerini tanıtmaya çalışacağım. Çok zor ve önemli anlarda hayatımızı kurtaran bu hekimlerimizi daha yakından tanıyacağız.
Bu arada “Sağlıkta Gündem” sayfasının sizlerle buluşmasını sağlayan gazete yöneticilerimize, her hafta benimle söyleşilere katılan foto muhabirimiz Erol beye, yazıları derleyen Hülya hanıma ve tabii ki bu sayfayı bu şekilde mükemmel bir görsellikte hazırlayan Nuri beye çok teşekkür ederim. Uzmanlarımıza zaten her yazımda teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür de siz okuyucularımıza…
Özellikle merak etiğiniz ve araştırmamı istediğiniz konuları göndermeye devam ediniz. Merak etmeyin sırayla hepsini araştıracağım.
“Sağlıkta Gündem”i takip edin, sağlıklı kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder