Sayfalar

28 Şubat 2010 Pazar

Şaşılık İhmale Gelmez!

Sevgili Manisalı hemşerilerim,
Bu hafta sizlere ŞAŞILIK hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Genel anlamda her iki görme ekseni arasındaki paralelliğin bozulması hali diyebiliriz. Şaşılık çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmekte, tek başına önemli bir rahatsızlık olduğu gibi, başka göz sorunlarıyla birlikte ve bunların sonucu olarak da gelişebilmektedir. İleri yaşlarda başlayan şaşılıklar hem estetik bir kusur, hem de çift görmeye neden olarak rahatsızlık yaratırken, çocukluk çağında başlayan şaşılıklar ayrıca ikili görme gelişimini aksattığı için daha kritik önem kazanmaktadır.
Gözler aslında çift olmasına karşın tek bir organ gibi çalışırlar. Tıpkı iki akciğer, iki böbreğin birlikte çalışması ve tek bir sistem oluşturması gibi, gözler de tek bir görme sisteminin parçasıdırlar. Bu sayede 3-boyutlu görme yeteneği kazanır ve sadece çevremizdeki nesnelerin şeklini, rengini, hareketlerini görmekle kalmaz, onların mekan içindeki konumlarını ve hareket yönlerini de algılarız. Ancak iki göz olmasına rağmen tek ve derinlikli görme yeteneği doğum anında var olmayıp doğumdan hemen sonra gözlerin açılması ile birlikte gelişmeye başlayan ve yıllar süren bir sürecin sonunda olgunlaşan bir özelliktir. Buna binoküler görme diyoruz. Binoküler görmenin gelişmesi için gözlerin açılmasından itibaren her iki gözün ışık, renk ve şekil içeren görsel uyaranlardan oluşan net ve kaliteli görüntülerle eşit biçimde uyarılması, diğer bir deyişle “beslenmesi” gerekmektedir. Bunu engelleyen her türlü durum binoküler görme gelişimini etkileyecek ve gözlerden en az birinin “tembelleşmesi”, yani ambliyopi oluşması ile birlikte binoküler görmenin gelişememesine neden olacaktır. Tek bir gözün sağladığı görüntü derinlikli algılama için yeterli olmayacağı için kişinin görme kapasitesi sınırlanmış olur. Binoküler görmenin gelişimi 10-12 yaşa kadar süren ve sonrasında beynin diğer birçok fonksiyonu gibi gelişimini tamamlayan bir süreçtir. Bu bakımdan 10-12 yaşına kadar çocuklarda ortaya çıkabilecek birçok göz sorunu göz tembelliğine yol açması yüzünden kritik önem taşır.
Özellikle çocuklarda şaşılık olması görme kaybına yol açan önemli bir bozukluğun habercisi olabilir. Ya da bizzat şaşılık ileride görme kaybına yol açabilir. Bu nedenle anne, baba ve öğretmenlerimizi buradan uyarıyorum. Herhangi bir şeyden şüphelenildiğinde mutlaka göz hekimine başvurunuz. Eğer çocuklar gözlerini kısarak bakıyorsa, çok yakından yazıyor veya okuyorsa, belirli uzaklıktaki bir şeye bakarken hep aynı şekilde başını bir yana yatırma gereği duyuyorsa bir göz bozukluğu olabilir. Lütfen ihmal etmeyin. İlimizde her iki devlet hastanesinde de çok sayıda göz hekimimiz var. Ayrıca üniversite hastanemizde de değerli meslektaşlarım en son teknolojiye sahip olarak hizmet vermekteler. Şaşılığı sayfamızdaki örnekte olduğu gibi ışığın yansımasına göre basitçe tanımlayabilirsiniz. Gerisini uzmanlara bırakınız. Üniversitemiz Göz Hastalıkları uzmanı ve şaşılıktan sorumlu öğretim üyesi Prof.Dr.Süleyman Sami İlker şaşılık tedavisi ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Yine eşimin çalışma arkadaşı Merkez Efendi Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Dr.Gülay Erözkan’da söyleşimize katıldı. Her iki meslektaşıma da çok teşekkür ediyorum.
Asla unutmayın: sağlıklı yaşamak, onu kaybettikten sonra kazanmaktan daha kolay. En temelinde sağlıklı beslenmek yatıyor. Hem maddi hem manevi beslenmeden bahsediyorum. İyi beslenen ve mutlu olan sağlıklı da olur. Bununla ilgili ipuçlarını da her hafta gazeteniz “Manisada GÜNDEM” aracılığıyla aktarmaya çalışıyorum. Bu hafta bir şey daha önereceğim sizlere. Her yıl doğum günü, yılbaşı, bayram gibi bir özel gün belirleyin kendinize ve ailenize. O sizin ailenizin “sağlık günü” olsun. Bir gece önce hafif bir akşam yemeği sonrası artık kalorili bir şey yemeğin ve yatıncaya kadar da sadece su veya şekersiz çaylar için. Sabah aç olarak sağlık kuruluşuna gidin ve yıllık kontrolünüzü yaptırın; çok basit, sadece istemekle ilgili bir şey bu… Çünkü emin olunuz ki önlem almak veya erken tanı hayat kurtarıyor.
Önümüzdeki hafta “Yeşilay” haftası olduğu için konumuz alkol bağımlılığı. Bu konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalışacağım.
Sağlıkta GÜNDEM’i okuyun, sağlıklı yaşayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder