Sayfalar

16 Aralık 2010 Perşembe

VERTİGO-BAŞ DÖNMESİ

Sevgili Manisalı Hemşerilerim,
Tıp dilinde VERTİGO dediğimiz baş dönmesi olayı pek çok hastalıktan olabilir. Ani tansiyon düşmesi nedeniyle olan ve ardından bayılma ile sonuçlanabilen baş dönmesi farklı bir durumdur. Bu sırada gözlerde de bir kararma olur ve bu aslında gerçek bir baş dönmesi değildir. Bizim tıp dilinde bahsetmeye çalıştığımız baş dönmesinde ya siz dönersiniz; etrafınız duruyor gibidir, ya da siz duruyorsunuzdur, etrafınız dönüyordur. Bu hafta baş dönmesi konusunda bize bilgi verecek olan meslektaşım, üniversitemiz Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof.Dr.Asım Aslan hocamız. Kendisi vertigo-baş dönmesi ve bununla ilgili hastalıklar üzerinde ihtisaslaşmıştır. Değerli meslektaşıma verdiği bilgiler ve ayırdığı zaman için çok teşekkür ediyorum. Bu hafta ayrıca “kırmızı sütun”umuzda, baş dönmesi olan kişilerin bir doktora başvurmadan önce nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler bulabileceksiniz.
Biz hekimler bir hasta ile karşılaştığımızda önce olayı anlamaya çalışırız. Bunun için bizce önemli gördüğümüz bazı sorular sorarız ve işin bu kısmına “anamnez” alma diyoruz. İşte bu kısımda hasta da hekim de çok sıkılır. Çünkü hastanın değer verdikleri ile bizim değer verdiğimiz şeyler farklılık gösterebilmektedir. Hasta illa ki daha önce kime gittiğini, mutlaka o doktorun adını, hatta onu tanıyıp tanımadığımızı merak eder ve bizler için “lüzumsuz” diyebileceğimiz ayrıntılara girer. Biz ise yoğun iş temposu içinde bir an önce ana temaya ulaşıp hastalık hakkında bir ipucu yakalamak peşindeyizdir.
Bu sıkıntılı kısım aslında 90 saniye içinde çözülüyor. Ben öğrencilerime hep söylerim; bırakın önce hasta istediklerini anlatsın, rahatlasın, müdahale etmeyiniz. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki hasta ortalama 90 saniye içinde tüm istediklerini anlatıyor. Eteğindekileri döküyor. Bizler o sırada içinden seçip, konuyla ilgili olanları alıp sonraki süre içinde onlarla ilgili ayrıntıya girmeliyiz. Ancak doktor-hasta ilişkisinde hastaya da bazı görevler düşüyor. Bir şikayetiniz olduğunda öncelikle kendinizi düşünün, gözlemleyin. Bu yakınmanız ne zamandan beri var, daha önce oldu mu? Herhangi bir ilaç veya tedavi yöntemi uyguladınız mı? Veya eşlik eden başka özel bir durum var mı? Aynı polisiye filmlerde polisin görgü tanığıyla yaptığı sohbet gibi… Sizin için önemli olmayan bir ayrıntı bizim için çok önemli olabilir. Aslında bu ilişkide bizim için diye bir şey yok. Bu çabaların hepsi sizi iyileştirmek, hastalığınızı tanıyıp onu en iyi tedavi etmek için yapılıyor. Unutmayın biz hekimlerin size yardım edebilmesi için önce sizin bize yardım etmeniz gerekli. Bu yardım da mevcut durumunuzu en iyi anlatarak sağlanıyor.
Bu hafta bu konuda sizler için bir kontrol listesi oluşturdum. Bundan sonra bazı hastalıklar hakkında bilgi verirken bu şekilde yardımcı bilgiler vermeye çalışacağım. Eğer baş dönmesi yakınmanız varsa, kırmızı sütunumuzda verdiğimiz soruları yanıtlamanız ve o şekilde doktorunuza gitmeniz sizi doğru yönlendirecek, doktorunuza yardımcı olmanızı sağlayacaktır. Böylece o da sizin hastalığınızı daha hızlı ve kolaylıkla tanıyıp tedavi edebilecektir.
Sağlıkta Gündem’i okuyun, sağlıklı yaşayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder