Sayfalar

27 Ağustos 2010 Cuma

CBÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr.Ender ELLİDOKUZ: Pankreas İltihabı Önemli Bir Hastalıktır!

Pankreas nedir?
Türkçe de “uykuluk” (karın tükürük bezi) olarak adlandırılmaktadır. Midenin arkasında bulunan, boşaltıcı kanallarıyla on iki parmak bağırsağına bağlı, iç ve dış salgıları olan iri bir bezdir.

Ne işe yarar?
Dış salgıları, yağ, protein ve karbonhidratların parçalaması için gereken enzimleri bağırsağa boşaltarak, sindirime yardımcı olur. İç salgılarından en önemlisi, kanda şeker oranını ayarlayan, birçok hücre için büyüme faktörü olarak görev yapan, protein yapılı bir hormon olan “insülin” dir.

Akut pankreatit nedir?
Pankreas bezinde ani oluşan, mikrobik olmayan ve iyileştiğinde bezin tamamen normale döndüğü, iltihabi bir hastalığıdır. Pankreas bezinden salgılanan dış salgıların pankreas ve çevredeki dokularda bir iç yanık oluşturması söz konusudur.

Neden olur?
En sık alkol ve safra yollarındaki taşlar bu duruma yol açar.

Tedavisi nedir?
Tedavisi hastanede yatarak uygulanan tıbbi tedavi ile sağlanmaktadır. Bunun ana prensibi ise ağızdan beslenmenin kesilmesi, damardan bol sıvı ve elektrolit verilmesine dayanır. Tıbbi olarak çoğunluğu düzelir. Ancak bazen ağır seyredip, diğer organları da etkileyerek ölümcül olabilir. Safra yollarındaki taşların pankreatit oluşmadan ERCP denilen endoskopik yöntemle çıkarılması pankreatit gelişme riskini yok eder.

Hangi hastaları cerrahiye yönlendiriyorsunuz?
Pankreatit tedavisinde cerrahinin yeri çok kısıtlıdır. Ancak pankreas apsesi gibi ölümcül riskler oluştuğunda cerrahi düşünülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder